Γ. Συρίγος: «Σημαντικό να παρέχεις στους νέους την απαραίτητη προοπτική»

0

Συνέντευξη του Γιάννη Συρίγου, CFO, Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

– Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι το consolidation έχει αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης πλοίων. Τι σημαίνει η αύξηση του consolidation για μικρότερες εταιρείες;

Πράγματι παρατηρούμε άνοδο των ενοποιήσεων στη ναυτιλία, εξέλιξη που δεν έχω κατασταλάξει ακόμη εάν είναι καλή ή κακή. Το consolidation έχει πλεονεκτήματα, με το προφανές να είναι οι οικονομίες κλίμακος που δημιουργεί. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος εάν οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να είναι πιο αποδοτικές σε σχέση με τις μικρότερες, οι οποίες είναι πιο ευέλικτες, μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να βρίσκουν πιο εύκολα καλά καταρτισμένους ναυτικούς και στελέχη γραφείου. Συνεπώς, μια εταιρεία μπορεί να έχει ως στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, αλλά στο τέλος να μην είναι σε θέση να διαχειρίζεται ορθολογικά τα κόστη της. Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας είναι οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες, διότι μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τα πλοία τους.

– Hard ή soft skills; Πού θα πρέπει να εστιάσουν οι CFOs του μέλλοντος;

Τα hard skills αποτελούν βασική προϋπόθεση προκειμένου κάποιος νέος να σταδιοδρομήσει ως CFO μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Αναμφίβολα, τα soft skills είναι επίσης σημαντικά. Θεωρώ ότι τα soft skills δεν είναι κάτι που καλλιεργείται. Ή τα διαθέτεις ή όχι.

Τα hard skills όμως είναι αναντικατάστατα. Κατά την άποψή μου, η νεότερη γενιά θα πρέπει να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία, η οποία θα αξιοποιηθεί στο μέλλον. Για όσους νέους/νέες θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλία, θεωρώ ότι θα πρέπει να αποκτήσουν εμπειρία από το πλοίο έστω και σε ένα μικρό ταξίδι. Προκειμένου αναλάβουν διοικητικές θέσεις σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες προσλαμβάνουσες. Δεν πιστεύω ότι νέοι στα είκοσι πέντε τους έτη μπορούν να γίνουν managers στη ναυτιλία.

Πάντως, για μένα πολύ μεγάλη αξία έχει ο χαρακτήρας ενός υποψήφιου εργαζομένου. Σήμερα παρατηρούμε έλλειψη καλών χαρακτήρων. Ανθρώπων τίμιων, ανθρώπων που εκτιμούν το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται. Ως εκ τούτου, όταν κάνω συνεντεύξεις με υποψήφιους εργαζομένους, δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στο ήθος και στη δέσμευση.

– Με ποιους τρόπους και ποια μέσα μπορείτε να διατηρήσετε στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας σας τα νέα ταλέντα;

Είναι σημαντικό να παρέχεις στους νέους την απαραίτητη προοπτική. Να αισθάνονται κομμάτι μιας ομάδας, ενός project. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για διεκπεραιωτικές εργασίες. Η ενθάρρυνση λήψης πρωτοβουλιών αποτελεί επίσης ένα μέσο για τη διατήρηση νέων στο εργατικό μας δυναμικό, όπως επίσης και το να διασφαλίζουμε ότι είναι ικανοποιημένοι με τις απολαβές τους, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το κόστος ζωής αυξάνεται σημαντικά. Και, τέλος, το καλό κλίμα στο γραφείο είναι από μόνο του ένα κίνητρο.

Οι παραπάνω απόψεις διατυπώθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Isalos.net με τίτλο «Empowering Generation Z: Blue Economy and Ocean-related careers». Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ.

Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου 2024 πατώντας εδώ.