Η στρατηγική του asset play στη ναυτιλία

0

Η στρατηγική του asset play αναφέρεται στην αντιμετώπιση των πλοίων ως περιουσιακών στοιχείων που μπορούν με αυτό το χαρακτηριστικό να αποφέρουν κέρδη, και όχι μόνο μέσω της παραγωγής και προσφοράς θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι διοικούν επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα, εφαρμόζουν σταθερά αυτή τη στρατηγική, κατά κανόνα με επιτυχία. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς ερευνητές και αναλυτές να αποδίδουν τη στρατηγική αυτή στους Έλληνες πλοιοκτήτες. Αυτή η ικανότητά τους προκύπτει από την επιτυχή ανάλυση του κυκλικού χαρακτήρα της αγοράς, η οποία τους επιτρέπει να προχωρούν σε κινήσεις που οδηγούν στην αξιοποίηση των ευκαιριών που η κυκλικότητα δημιουργεί.

Τα στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα για την υιοθέτηση και εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι η ευελιξία και η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Και τα δύο αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που είναι οικογενειακού χαρακτήρα.

Όπως υποστηρίζεται σε μελέτη της BIMCO, το επιχειρηματικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από τη στρατηγική του asset play είναι πιθανό να επηρεαστεί από διάφορες δομικές μεταβολές που συμβαίνουν στις ναυτιλιακές αγορές, ιδιαίτερα τις αγορές της χύδην ναυτιλίας. Υποστηρίζεται ότι η τάση για τις επιχειρήσεις της χύδην φορτηγού ναυτιλίας είναι προς την αύξηση του μεγέθους του στόλου τους και τη μετατροπή τους σε παρόχους μεταφορικών υπηρεσιών των μεγάλων φορτωτών, που θα ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαχείριση του κινδύνου και τις αποδόσεις των κεφαλαίων που επενδύουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το asset play θα αποτελεί συμπληρωματικό στόχο της στρατηγικής τους. Στην ίδια μελέτη διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η συχνότητα εμφάνισης των ναυτιλιακών κύκλων αναμένεται να μειωθεί, εξέλιξη που θα καταστήσει το επιχειρηματικό μοντέλο που στηρίζεται στη στρατηγική του asset play λιγότερο ελκυστικό και θα αυξήσει τους επιχειρηματικούς κινδύνους για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτό το μοντέλο.

theotokas-3rd-cover-360x533
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 67.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ