«King Cadmus» 1964: Ένας ακόμα «βασιλιάς» στον στόλο του Μάρκου Π. Νομικού

0

Το δεξαμενόπλοιο «King Cadmus» καθελκύστηκε στις 28 Ιανουαρίου 1964 και παραδόθηκε στους πλοιοκτήτες του τη 10η Απριλίου του ίδιου έτους. Το νεότευκτο tanker είχε κατασκευαστεί στα ναυπηγεία Uraga της Ιαπωνίας για λογαριασμό του Οίκου Μάρκου Π. Νομικού.

Τα εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου αλλά και οι τεχνολογικές καινοτομίες με τις οποίες είχε εξοπλιστεί το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο οδήγησαν την εκδοτική ομάδα των Ναυτικών Χρονικών της εποχής να φιλοξενήσουν ένα αφιέρωμα στο «King Cadmus» στη στήλη των «Τεχνικών Θεμάτων» του τεύχους της 15ης Μαΐου 1964. Στο άρθρο αναλύονται τα χαρακτηριστικά του πλοίου αλλά και λεπτομέρειες από την τελετή παράδοσης του δεξαμενόπλοιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο έλαβε το όνομα του μυθικού βασιλιά Κάδμου, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της πόλης της Θήβας και πρώτος βασιλιάς της. Εκείνη την περίοδο, ο Οίκος Μάρκου Π. Νομικού συνήθιζε να εμπνέεται για την ονοματοδοσία των υπό διαχείριση πλοίων του από ηγεμόνες της ελληνικής μυθολογίας αλλά και ιστορίας.

Το «King Cadmus» είχε μήκος 229 μ., πλάτος 32 μ. και χωρητικότητα 55.000 dwt. Το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με προωστήριες μηχανές diesel δυνάμεως 17.600 ίππων. Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο του Οίκου Μάρκου Π. Νομικού διέθετε όλα τα σύγχρονα για την εποχή μέσα ναυσιπλοΐας και «ραδιο-εντοπισμού», όπως αναφέρει το περιοδικό: Επί του πρωραίου ιστού είχε τοποθετηθεί ειδική κάμερα, συνδεδεμένη με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του πλοίου, χάρη στην οποία επιτρεπόταν ο εξ αποστάσεως έλεγχος από τη γέφυρα του «King Cadmus». Η καινοτομία αυτή διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τον χειρισμό του πλοίου σε λιμάνια αλλά και στενά κανάλια, ενώ τα Ναυτικά Χρονικά επισήμαναν τη χρησιμότητα αυτού του συστήματος για τα πλοία που διέρχονταν συχνά από τη Διώρυγα του Σουέζ. Ταυτόχρονα, κατά τον σχεδιασμό του δεξαμενόπλοιου είχαν ληφθεί υπόψη παράμετροι που ευνοούσαν την ορατότητα του πληρώματος και την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα. Πιο συγκεκριμένα, η γέφυρα του πλοίου ήταν σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο, που επέτρεπε απρόσκοπτη ορατότητα σε τόξο 300 μοιρών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά για την εγκατάσταση ανελκυστήρα τριών ατόμων, που εξυπηρετούσε όλα τα καταστρώματα της πρύμνης, από το μηχανοστάσιο μέχρι το ανώτερο κατάστρωμα του επιστέγου. Τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτελούσε δείγμα της διαχρονικής μέριμνας της πλοιοκτήτριας εταιρείας για τα πληρώματά της και τις συνθήκες εργασίας πάνω στα πλοία της.

Δύο ημέρες μετά την παράδοση του πλοίου στον Οίκο Μάρκου Π. Νομικού, το «King Cadmus» απέπλευσε από την Ιαπωνία για τον Περσικό Κόλπο για το παρθενικό του ταξίδι, με πρώτο πλοίαρχο τον Ιωάννη Πηλείδη. Σύμφωνα με τη στήλη των «Ναυτιλιακών Ειδήσεων» του τεύχους της 1ης Απριλίου 1964 των Ναυτικών Χρονικών, το πλοίο είχε ναυλωθεί για 10 χρόνια στην πετρελαϊκή Shell.

Το «King Cadmus» αποτέλεσε μία ακόμα προσθήκη στον στόλο του Οίκου Νομικού, ο οποίος διαχειριζόταν εκείνη την περίοδο έναν διαφοροποιημένο στόλο δεξαμενόπλοιων και bulk carriers. Όπως έγινε γνωστό σε αφιέρωμα του περιοδικού, λίγα χρόνια μετά, στο τεύχος της 15ης Ιανουαρίου 1974, ο Μάρκος Π. Νομικός διαχειριζόταν 6 δεξαμενόπλοια και 5 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων, με δύο πλοία υπό ναυπήγηση, τα οποία έφερναν τον στόλο στα 13 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.368.394 dwt.

Στην πλειονότητά τους, τα πλοία αυτά έφεραν τα ονόματα μυθικών βασιλέων της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, όπως «King Alexander the Great», «King Agamemnon, «King Peleus, «King Theseus» κ.ά.

Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «King Cadmus» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.