Μ. Ψάλτη: «Η εκπαίδευση και η προσέλκυση ναυτικών είναι επίσης μια πρόκληση υψίστης σημασίας»

0

Συνέντευξη της Μεταξίας Ψάλτη, COO της Neda Maritime Agency

– Παρατηρείτε αλλαγές στον τρόπο διοίκησης μιας ναυτιλιακής εταιρείας, ειδικά μετά την πανδημία; 

Αναμφίβολα παρατηρούνται μεταβολές στις πρακτικές διοίκησης και διαχείρισης στη ναυτιλία μετά την πανδημία. Η πανδημία έφερε στην καθημερινότητά μας την εξ αποστάσεως εργασία, που δεν υπήρχε πριν και που συνεχίζεται σε μερικούς τομείς ή περιπτώσεις ακόμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναγκαστήκαμε ως βιομηχανία να εισαγάγουμε τακτικές που δεν είχαμε διανοηθεί νωρίτερα, γιατί δεν υπήρχε η ανάγκη, όπως η επιθεώρηση του πλοίου εξ αποστάσεως, που χρησιμοποιήθηκε από τους νηογνώμονες, παρότι εμείς ως εταιρεία είχαμε εξασκήσει αυτή την πρακτική και πριν από την έλευση της πανδημίας. Η εξ αποστάσεως επιθεώρηση παρέμεινε και εξυπηρετεί ενίοτε περιπτώσεις αδυναμίας φυσικής επιθεώρησης.

Οι αλλαγές στη διοίκηση και στις πολιτικές διαχείρισης διαφόρων καταστάσεων ήταν αναπόφευκτες και έπρεπε να λάβουμε αποφάσεις τις οποίες πιθανώς δεν θα παίρναμε υπό κανονικές συνθήκες. Εκείνη την περίοδο βιώσαμε σημαντικές προκλήσεις και στο γραφείο αλλά και στο πλοίο, με τους ναυτικούς μας να αναγκάζονται να παραμείνουν για αρκετά μεγαλύτερα διαστήματα από το επιθυμητό στα πλοία, παρότι εμείς ως εταιρεία καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε την παραμονή τους σε επιτρεπτά όρια. Η πανδημία κατέστησε εμφανή την ανάγκη να προτεραιοποιήσουμε τεχνολογίες που στο παρελθόν δεν εξετάζαμε καν ως εναλλακτικές επιλογές. Παράλληλα παρατηρήσαμε ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις να εισέρχονται στη βιομηχανία μας από την πανδημία και μετά, τις οποίες αξιοποιούμε, όπως είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης και των big data.

– Ήσασταν από τις πρώτες που αναλάβατε θέση ευθύνης στην ελληνική ναυτιλία, και μάλιστα σε μια παραδοσιακή εταιρεία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα και ποια soft skills έπρεπε να διαθέτετε για να τα καταφέρετε;  

Ήταν αρκετά δύσκολο. Ξεκίνησα από αρκετά χαμηλά και με πολύ σκληρή δουλειά κατάφερα να ανελιχθώ. Απαίτησε αντοχή απέναντι στην πίεση και στην αυστηρή και μη κριτική, συνεχή επιμόρφωση, αλλά και υπομονή και επιμονή, προκειμένου να πειστούν οι άνδρες συνάδελφοί μου και να με αποδεχτούν για το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων μου.
Χρειάζεται αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη για να εμπνεύσεις τα μέλη της ομάδας σου και τους συναδέλφους του. Ως διευθυντικό στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας, πρέπει να είσαι αποφασιστικός/-ή, γρήγορος/-η, να νοιάζεσαι για τους συναδέλφους σου στο γραφείο, αλλά και στο πλοίο, και να έχεις όραμα. Βλέποντας τα πράγματα από άλλη οπτική, αυτό συμβάλλει με τη σειρά του στην επίτευξη των στόχων ομάδας. Αισθάνομαι υπερήφανη, διότι κατάφερα να ανοίξω τον δρόμο και σε άλλες γυναίκες να ανελιχθούν και στην εταιρεία μου, αλλά και στη ναυτιλία γενικότερα.

– Γνώσεις ή αντίληψη; Τι αξιολογείτε περισσότερο για την πρόσληψη ενός νέου εργαζομένου στην εταιρεία σας; 

Η απάντηση είναι και τα δύο. Η γνώση είναι σημαντική και πιστεύω ότι οι νέοι δεν μπορούν άμεσα να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, παρά το γεγονός ότι είναι καινοτόμοι και αυτή την καινοτομία στηρίζουμε. Γεννήθηκαν σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο και διαθέτουν υψηλές τεχνολογικές δεξιότητες στα χέρια τους, οπότε αναμένουμε να αξιοποιήσουμε την ευρηματικότητά τους, τη διαφορετικότητά τους στον τρόπο σκέψης και πράξης. Η απόκτηση εμπειρίας όμως είναι θεμελιώδης για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Είναι σημαντικό γι’ αυτούς να αξιοποιούν την οποιαδήποτε ευκαιρία τούς δίδεται έστω και σε μορφή internship. Η γνώση μπορεί να είναι πιο σημαντική, αλλά η αντίληψη δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς βοηθά στην προσαρμογή και στη συνεχή μάθηση, διότι επίσης μπορεί να βοηθήσει στη συνεργασία και στην ομαδικότητα. Ο συνδυασμός αντίληψης, γνώσης και εμπειρίας θα δώσει την ευκαιρία στην εκάστοτε εταιρεία αλλά και σε εμάς τους μεγαλύτερους να εξελιχθούμε.

– Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση για μια παραδοσιακή ναυτιλιακή εταιρεία σήμερα; 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε εδώ και πολλά χρόνια, δεδομένων των ολοένα και αυστηρότερων περιβαλλοντικών και άλλων κανονισμών που μας επηρεάζουν άμεσα. Η εκπαίδευση και η προσέλκυση ναυτικών είναι επίσης μια πρόκληση υψίστης σημασίας, καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με ένα σοβαρό έλλειμμα ναυτικών. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές διενέξεις, οι οποίες έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.

Οι παραπάνω απόψεις διατυπώθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Isalos.net με τίτλο «Empowering Generation Z: Blue Economy and Ocean-related careers». Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ.

Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου 2024 πατώντας εδώ.