Πλοία γενικού φορτίου: Οι κυριότερες κατηγορίες

0

Του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*

Τα πλοία γενικού φορτίου, μεταφέρουν γενικά και μοναδοποιημένα φορτία και διακρίνονται ως εξής:

Tweendeckers: Κλασικά πλοία γενικού ή χύδην φορτίου, μεταφορικής ικανότητας 18.000 dwt, που διαθέτουν διπλά καταστρώματα έτσι ώστε να μεταφέρουν πολλά φορτία ταυτόχρονα, ενώ έχουν και εξοπλισμό για το χειρισμό τους.

Containership: Πλοία διαφόρων μεγεθών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια και έχουν κυριαρχήσει στις μεταφορές γενικού φορτίου, λόγω του βασικού χαρακτηριστικού τους, της ταχύτητας στην πλεύση και στη φορτοεκφόρτωση. Τα μεγαλύτερα πλοία αυτής της κατηγορίας έχουν μεταφορική ικανότητα που φτάνει σχεδόν τις 23.000 teu, η οποία είναι αντίστοιχη των μεγάλων πλοίων της χύδην ναυτιλίας.

Roll on-Roll off: Πλοία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα φόρτωσης οχημάτων που φέρουν φορτίο, καθώς διαθέτουν ράμπα και όχι ανυψωτικά μηχανήματα.

Μulti-purpose carrier: Πλοία με διπλά καταστρώματα, μεγάλο άνοιγμα αμπαριών και βαρέα ανυψωτικά μηχανήματα, έτσι ώστε να μεταφέρουν πολλά διαφορετικά φορτία, από χύδην και κατεψυγμένα έως ογκώδη, αλλά ταυτόχρονα και εμπορευματοκιβώτια.

Barge carrying vessels: Πλοία που μεταφέρουν φορτηγίδες με φορτίο, καθώς διαθέτουν ειδικά συστήματα φόρτωσης και εκφόρτωσης, που τους επιτρέπουν να τις χειρίζονται όπως τα εμπορευματοκιβώτια.

 

theotokas-3rd-cover-360x533
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 2-3.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ