SIRE 2.0: Κάτι καινούργιο στις επιθεωρήσεις δεξαμενόπλοιων ή back to basics;

0

του Διονύση Πέππα, Director της Pantheon Tankers Management

Ένα αγγλικό απόφθεγμα από την εποχή των ιστιοφόρων λέει: «One hand for the ship and one hand for yourself». Μια αναφορά στο ότι οι παλαιοί ναυτικοί έπρεπε να στηρίζονται με το ένα χέρι και να τιμονεύουν με το άλλο. Κατ’ επέκταση, τα καθήκοντα και οι ευθύνες πάνω στο πλοίο πρέπει να συνδυάζονται με την ασφάλεια και την ευημερία των ναυτικών.

Το απόφθεγμα, λοιπόν, θίγει δύο κύρια θέματα: τη γνώση, την εμπειρία και τη συμπεριφορά, που στο σύνολό τους είναι η ικανότητα να εκτελεί ο ναυτικός τα καθήκοντά του, αλλά και τις συνθήκες που το κάνουν αυτό δυνατό.

Σήμερα, τουλάχιστον στον χώρο των δεξαμενόπλοιων, όλοι συζητούν για το SIRE 2.0 και τις αλλαγές που αυτό θα φέρει στον τρόπο που γίνονται οι επιθεωρήσεις. Είναι όμως κάτι καινούργιο; Ή είναι απλώς back to basics;

Μας λένε λοιπόν ότι οι επιθεωρήσεις θα έχουν τριπλή στόχευση: το πλοίο αυτό καθαυτό, τον τρόπο εργασίας και τους ναυτικούς. Δηλαδή, εκτός από το πλοίο, πρέπει να εξετάσουμε: τη γνώση, την εμπειρία και τη συμπεριφορά, που στο σύνολό τους είναι η ικανότητα για να εκτελεί ο ναυτικός τα καθήκοντά του, αλλά και τις συνθήκες που το κάνουν αυτό δυνατό.
Το παραπάνω έχει μεταφραστεί στη γλώσσα του SIRE 2.0 σε Human Related Observations και σε Performance Influencing Factors.

Τώρα, ο τρόπος διεξαγωγής των επιθεωρήσεων διαμέσου συνεντεύξεων επίσης δεν είναι καινούργιος. Με την εισαγωγή του κώδικα ασφαλούς διαχείρισης (ISM), το 1998, ο καινούργιος τότε τρόπος επιθεώρησης ονομάστηκε audit (από το λατινικό audio, που σημαίνει «ακούω») και γινόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του με συνεντεύξεις.

Αλλά και στο επίπεδο του πλοίου αυτού καθαυτό, για να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη πρόκληση των πράσινων (ή μπλε) καυσίμων, καλούμαστε να ξεχάσουμε τον τρόπο λειτουργίας των ναυτικών μηχανών και να πάμε πίσω στις βασικές αρχές της θερμοδυναμικής, για να σχεδιάσουμε από την αρχή κινητήρες που καίνε καύσιμα που κανένας δεν φανταζόταν πριν από μερικές δεκαετίες.

Τέλος, για να πάμε λίγο πιο παλιά και σε λίγο πιο βασικά θέματα, πρέπει να αναλογιστούμε από πού πηγάζουν τα σύγχρονα εργαλεία για Root Cause Analysis, που όλοι μάς ζητάνε να κάνουμε. Συνιστούμε λοιπόν σε όλους τους διεθνείς παράγοντες να εμπιστεύονται τις αναλύσεις μας, γιατί για εμάς (τους Έλληνες)  είναι μόνο back to basics «στη θεωρία των τεσσάρων αιτίων στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη».

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου πατώντας εδώ.