«Chrysanthy L.» 1955: Το «ταχύτερον τάνκερ του κόσμου»

0

Στο τεύχος της 15ης Ιανουαρίου 1955 των Ναυτικών Χρονικών, σε ενότητα των «Ναυτιλιακών Ειδήσεων» με τίτλο «Νέον σούπερ-τάνκερ», γνωστοποιήθηκε ότι στις 11 Ιανουαρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση ενός υπερσύγχρονου δεξαμενόπλοιου από τα ναυπηγεία Kawasaki της Ιαπωνίας για λογαριασμό του Κώστα Μ. Λεμού. Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο έλαβε το όνομα «Chrysanthy L.», αφιερωμένο στη μητέρα του Έλληνα πλοιοκτήτη.

Δηλωτικό του ενθουσιασμού με τον οποίο υποδέχτηκε η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα την είδηση της ναυπήγησης του συγκεκριμένου πλοίου για ελληνικά συμφέροντα είναι ο σημαντικός αριθμός άρθρων των Ναυτικών Χρονικών για το «Chrysanthy L.». Μέσω πολυάριθμων αφιερωμάτων, τα οποία πολλές φορές συνοδεύονταν από φωτογραφικά στιγμιότυπα του πλοίου, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ενημερωνόταν για τα «επιτεύγματα του ελληνικού δαιμονίου» στα ναυπηγεία της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγους μήνες αργότερα, στο τεύχος της 15ης Μαΐου 1955, τα Ναυτικά Χρονικά φιλοξένησαν φωτογραφικό στιγμιότυπο από την καθέλκυση του νεότευκτου δεξαμενόπλοιου που είχε προηγηθεί, συνοδεύοντας τη φωτογραφία με τα κύρια χαρακτηριστικά του πλοίου.

 

Στιγμιότυπο από την καθέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Chrysanthy L.» όπως παρουσιάστηκε στο τεύχος της 15ης Μαΐου 1955 των Ναυτικών ΧρονικώνΣτιγμιότυπο από την καθέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Chrysanthy L.» όπως παρουσιάστηκε στο τεύχος της 15ης Μαΐου 1955 των Ναυτικών Χρονικών

 

Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά, το «Chrysanthy L.» ήταν το πρώτο από μια νέα σειρά «σούπερ-τάνκερς», τα οποία ναυπηγούνταν για λογαριασμό της εταιρείας «Τρίτων» της Νέας Υόρκης, συμφερόντων του Κώστα Μ. Λεμού. Διέθετε χωρητικότητα 39.000 dwt και προβλεπόταν να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα 19½ μιλίων κατά τις δοκιμές του, γεγονός που θα το κατέτασσε ως το ταχύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο.

Είχε ολικό μήκος 210,5 μ., ύψος 15 μ. και βύθισμα 10,82 μ. Οι μηχανές του ανέπτυσσαν μέγιστη δύναμη 20.250 ίππων. Για τη φορτοεκφόρτωση πετρελαίου διέθετε 4 αντλίες, η καθεμία με δυνατότητα άντλησης 1.240 κ.μ. ακάθαρτου πετρελαίου ωριαίως. Σημειώνεται πως το πλήρωμα του «Chrysanthy L.» ανερχόταν σε 53 άτομα.

Εκτός από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της μηχανής του, το δεξαμενόπλοιο του Οίκου Κ. Μ. Λεμού είχε εξοπλιστεί με έλικα 5 πτερυγίων. Τα Ναυτικά Χρονικά χαρακτήρισαν το πλοίο ως «ένα από τα τελειότερα εις το είδος του σκάφη».

Έναν μήνα αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στο τεύχος της 15ης Ιουνίου 1955, το περιοδικό δημοσίευσε ακόμα μία φωτογραφία του «Chrysanthy L.», αυτή τη φορά από τις τελικές δοκιμές του πλοίου, οι οποίες έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουνίου του 1955, λίγο πριν από την παράδοσή του. Όπως υπολογιζόταν, το «Chrysanthy L.» πράγματι ανέπτυξε ταχύτητα 19½ μιλίων και, όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά, «θεωρείται ήδη το ταχύτερον δεξαμενόπλοιον εις τον κόσμον». Όπως επίσης αποκάλυπτε το περιοδικό, το πλοίο ήταν προναυλωμένο με πολυετές time charter στην πετρελαϊκή εταιρεία Esso. Στο τεύχος της 1ης Ιουλίου 1955 μαθαίνουμε ότι το «Chrysanthy L.» απέπλευσε από το Κόμπε της Ιαπωνίας στις 16 Ιουνίου 1955 για τον Περσικό Κόλπο, εκκινώντας έτσι το παρθενικό του ταξίδι.

Σε νέα, εντυπωσιακή φωτογραφία του «Chrysanthy L.», η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 1ης Ιανουαρίου 1956 και στην οποία απαθανατίστηκε η πλώρη του πλοίου εν ώρα ταξιδιού, τα Ναυτικά Χρονικά έγραφαν ότι εννέα αδελφά πλοία του ίδιου τύπου ναυπηγούνται στην Ιαπωνία για λογαριασμό του Οίκου Κ. Μ. Λεμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο πλοίο του τύπου «Chrysanthy L.» ήταν το «Master Michael», το οποίο καθελκύστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1955 και το οποίο έλαβε το όνομα του μικρού υιού του Κώστα Μ. Λεμού. Σε αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών για την καθέλκυση του συγκεκριμένου νεότευκτου (τεύχος 15ης Νοεμβρίου 1955) γίνεται γνωστό ότι το «Chrysanthy L.» είχε τη δυνατότητα να παραλάβει φορτίο 37.500 τόνων πετρελαίου σε 12 ώρες και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του να διατηρήσει ταχύτητα 18 μιλίων υπό οποιαδήποτε κατάσταση καιρού και φορτίου.

Το «Chrysanthy L.» έμεινε για πολλά χρόνια στον υπό διαχείριση στόλο του Οίκου Κ. Μ. Λεμού. Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά της 15ης Ιανουαρίου 1971, πωλήθηκε την προηγούμενη χρονιά σε αμερικανικά συμφέροντα έναντι 6.150.000 δολαρίων και μετονομάστηκε σε «Nepco Friendship».

Η ναυπήγηση του «Chrysanthy L.», ενός υπερσύγχρονου δεξαμενόπλοιου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το πιο γρήγορο της εποχής του, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των επαγγελματικών αποφάσεων που συνόδευαν την ποιοτική διαχείριση του στόλου του Κώστα Μ. Λεμού. Ο Έλληνας εφοπλιστής χαρακτηριζόταν πάντοτε από την αγάπη του για την καινοτομία και τη συνεχή αναζήτηση για την εφαρμογή και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στα υπό ναυπήγηση πλοία του.

Μπορείτε να διαβάσετε αφιερώματα των Ναυτικών Χρονικών στο «Chrysanthy L.» εδώ και εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ