Ελιγμοί πλοίων: Όσα αλλάζουν με τα συστήματα EPL & SHaPoLi

0

Του καπτ. Γιώργου Γεωργούλη

Η Επιστολή Πολιτικής του USCG παρέχει οδηγίες σχετικά με συστήματα που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά ελιγμών των πλοίων, προκειμένου τα πλοία να πλέουν με ασφάλεια στα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επιστολή δίνει οδηγίες σχετικά με την κάρτα Master Pilot eXchange card (MPXC) και τις κάρτες ελιγμών που αναρτώνται στην τιμονιέρα σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της ασφαλούς ναυσιπλοΐας σχετικά με τη χρήση συστημάτων περιορισμού ισχύος για πλοία που δραστηριοποιούνται στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ, για την ασφαλή ναυσιπλοΐα και τη συμμόρφωση με το 33 CFR 164.11 (k).

Από την 1η Νοεμβρίου 2022, τα υπάρχοντα πλοία και αυτά που έχουν υποστεί σημαντική μετατροπή πρέπει να συμμορφώνονται με τον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Πλοίων (Energy Efficiency Existing Ships – EEXI), σύμφωνα με το Παράρτημα VI της MARPOL. Ορισμένες μέθοδοι για την επίτευξη συμμόρφωσης περιλαμβάνουν τη μείωση της ταχύτητας του πλοίου ή της ισχύος της μηχανής, μέσω της εγκατάστασης ενός περιοριστή ισχύος κινητήρα (Engine Power Limiter – EPL) και της χρήσης ενός περιοριστή ισχύος άξονα (Shaft Power Limiter – SHaPoLi).

Τα συστήματα EPL και SHaPoLi αποτελούν δύο μέτρα περιορισμού της ισχύος των πλοίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη ναυτιλία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα πλοία που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα πρέπει να ενημερώνουν τους πιλότους για τα χαρακτηριστικά απόκρισης της μηχανής πριν από την είσοδο στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ για να συμμορφώνονται με το 33 CFR 164.11(k). Τονίζει επίσης ότι η ακριβής απεικόνιση των χαρακτηριστικών των ελιγμών και των περιορισμών των πλοίων στις κάρτες πιλότων και στις κάρτες της τιμονιέρας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή πλοήγηση σε περιορισμένα ύδατα.

Η επιστολή παρέχει περαιτέρω οδηγίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση συστημάτων που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τα χαρακτηριστικά ελιγμών του πλοίου, ενώ από την άλλη η εφαρμογή των κανόνων της καλής ναυτοσύνης μπορεί να διασφαλίσει τους ασφαλείς χειρισμούς του πλοίου.

Τα πλοία με μόνιμη τροποποίηση ισχύος πρέπει να ενημερώνουν τις κάρτες πιλότων και τις κάρτες της τιμονιέρας, ώστε να αντικατοπτρίζουν την ικανότητα ελιγμών με το εγκατεστημένο σύστημα. Εάν τα χαρακτηριστικά ελιγμών του πλοίου που υποδεικνύονται στην κάρτα πιλότου και της τιμονιέρας δεν έχουν ενημερωθεί μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος EPL/SHaPoLi ή προγράμματος περιορισμού επιτάχυνσης, το πλοίο τότε θεωρείται ότι δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό 33 CFR 164.11 (k). Ως εκ τούτου, το σύστημα ή το πρόγραμμα πρέπει να παρακαμφθεί (override) πριν από την είσοδο στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ.

Όπου η παράκαμψη (override) δεν είναι εφικτή, ο καπετάνιος του λιμανιού (Captain of the Port – COPT), σε συνεννόηση με τους πιλότους, μπορεί να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια του πλοίου και του λιμένα.

Εάν η κάρτα πιλότου και της τιμονιέρας δεν αντικατοπτρίζουν την ικανότητα ελιγμών όταν το σύστημα EPL/SHaPoLi βρίσκεται σε κατάσταση παράκαμψης, το σύστημα δεν πρέπει να παρακαμφθεί παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν, πριν από την είσοδο στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ, αποφασιστεί ότι η ισχύς πάνω από το σημείο ρύθμισης EPL/SHaPoLi είναι απαραίτητη για την περιορισμένη διέλευση υδάτων, τότε οι αρχές ενδέχεται να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα.

Εάν διαπιστωθεί ότι απαιτείται πρόσθετη ισχύς πάνω από το σημείο ρύθμισης EPL/SHaPoLi για την ασφαλή διέλευση σε περιορισμένα νερά και υπάρχει ενημερωμένη κάρτα πιλότου και τιμονιέρας για την κατάσταση παράκαμψης EPL/SHaPoLi, ενδέχεται να εφαρμοστεί η παράκαμψη. Η διαδικασία παράκαμψης πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που κρίνεται απαραίτητη για ασφαλή λειτουργία κατά την πλοήγηση σε περιορισμένα ύδατα.

Η επιστολή επίσης συμβουλεύει ότι, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, οι διαχειριστές πλοίων θα πρέπει να επικοινωνούν με τους τοπικούς πιλότους και τον COTP πολύ πριν από την είσοδο στο λιμάνι και να διασφαλίζουν ότι έχουν τηρηθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα 335 (76) MEPC του IMO, παράγραφοι 3.4 και 3.5, όπου ενεργοποιείται η παράκαμψη EPL/ShaPoLi, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ειδοποιούνται για ένα τέτοιο συμβάν χωρίς καθυστέρηση. Το πλοίο πρέπει να λειτουργεί κάτω από το πιστοποιημένο επίπεδο ισχύος κινητήρα όταν μετριάζεται ο κίνδυνος ναυσιπλοΐας και ο περιοριστής ισχύος να αποκαθίσταται όταν το πλοίο μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια με περιορισμένη ισχύ άξονα/κινητήρα.

Η παράκαμψη του συστήματος περιορισμού θα πρέπει να καταγράφεται σύμφωνα με το ψήφισμα MEPC 375(80) του ΙΜΟ και επίσης σε περίπτωση που η παράκαμψη ενεργοποιήθηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια.

Τέλος, για πλοία στα οποία έχει εγκατασταθεί σύστημα EPL/SHaPoLi, ο πλοίαρχος και το προσωπικό του πλοίου πρέπει να γνωρίζουν πλήρως τους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν σχετικά με την ασφαλή μανούβρα του. Οι λεπτομέρειες των περιορισμών ισχύος της μηχανής θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανταλλαγής πληροφοριών Master Pilots (MPX), ανεξάρτητα από το εάν το πλοίο πλέει η όχι σε χωρικά ύδατα των ΗΠΑ.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2024 πατώντας εδώ.