Η τεχνολογία, ακρογωνιαίος λίθος για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πλοία

0

 

Απόσπασμα από τις τοποθετήσεις του Γιώργου Πουλαρά, διευθύνοντος συμβούλου της ENESEL, σε συνέδιο της Isalos.net.

Απόσπασμα από τις τοποθετήσεις του Γιώργου Πουλαρά, διευθύνοντος συμβούλου της ENESEL, σε συνέδιο της Isalos.net.

Ποιες τεχνολογίες πιστεύετε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν από τις διαχειρίστριες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διαχειρίζονται δεξαμενόπλοια και bulk carriers; Πώς μπορούν αυτές οι τεχνολογίες να βελτιώσουν τη στελέχωση των πλοίων;

Οι νέες τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν είναι πλέον τόσο πολλές, που μπορούν εύκολα να μας μπερδέψουν. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα συστήματα διαχείρισης και βελτιστοποίησης ταξιδιού, τεχνολογίες συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο εν πλω και σύνδεσής τους με συστήματα, όπως το σύστημα καταγραφής δεδομένων ταξιδιού. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή τεχνολογιών ομαδοποίησης, φιλτραρίσματος και οπτικοποίησης πληροφοριών, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο πλοίο για τη λήψη γρήγορων αποφάσεων. Τα συστήματα διαχείρισης φορτίου μπορούν επίσης να είναι πιο αυτοματοποιημένα, δίνοντας έμφαση σε παραμέτρους όπως η ασφάλεια και ο έλεγχος του κινητήρα. Την ίδια ώρα, πολλοί κατασκευαστές κινητήρων παρέχουν πακέτα συστημάτων προληπτικής συντήρησης, με στόχο να προλαμβάνουμε τυχόν βλάβες και να διατηρούμε την αξιοπιστία και κυρίως την ασφάλεια. Αυτά σε ό,τι αφορά την απόδοση του πλοίου.

Υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως η ευημερία του πληρώματος, που μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας. Λύσεις ψηφιακής εκπαίδευσης, τηλεμετρίας και συνδεσιμότητας με τις οικογένειές τους βελτιώνουν την καθημερινότητα των ναυτικών. Η ασφάλεια επίσης ενισχύεται με τη χρήση τεχνολογιών πλοήγησης και αποφυγής συγκρούσεων, που ουσιαστικά βοηθούν τους λιγότερο έμπειρους ναυτικούς να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη και απαιτητική κατάσταση.

Φυσικά, όλες αυτές οι τεχνολογίες μάς αναγκάζουν να εγκαταστήσουμε ακόμα περισσότερες για τη συντήρησή τους, ενώ απαιτείται και η πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων που να διαχειρίζονται τα εν λόγω συστήματα, καθώς πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υψίστης σημασίας σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Επομένως, η αυτοματοποίηση δεν θα πρέπει απαραίτητα να συνεπάγεται και μείωση των εργαζομένων εν πλω.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της προληπτικής συντήρησης ναυτιλιακών εξοπλισμών;

Ήδη πολλά συστήματα προληπτικής συντήρησης χρησιμοποιούνται στα πλοία, όπως σαρωτές και συστήματα ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα συστήματα προγραμματισμένης συντήρησης και από μόνα τους δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ο μοναδικός πόρος μιας συνολικής στρατηγικής συντήρησης των εξοπλισμών των πλοίων.

Τα εν λόγω συστήματα, αποτελώντας ένα είδος ενίσχυσης του συστήματος προγραμματισμένης συντήρησης, ενισχύουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των μηχανημάτων, η διάρκεια ζωής των οποίων επεκτείνεται.

Τα μεσομακροπρόθεσμα οφέλη της προληπτικής συντήρησης ναυτιλιακών εξοπλισμών επικεντρώνονται στην ασφάλεια. Άλλωστε, η μείωση των απωλειών και των ατυχημάτων επιφέρει οικονομικά οφέλη.

Από πρακτικής πλευράς, μπορούν πράγματι να επιτευχθούν οι στόχοι του κλάδου αναφορικά με την προσέλκυση ναυτικών;

Πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να βρούμε νέες πηγές προσφοράς ναυτικών από άλλες χώρες, οι οποίες σταθερά θα τροφοδοτούν την παγκόσμια ναυτιλία με ναυτικούς. Η Αφρική είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και βλέπουμε τελευταία ότι πολλές εταιρείες προσανατολίζονται στην εκπαίδευση και στην προσέλκυση ναυτικών από την ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη, οι γυναίκες ναυτικοί αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος της διαθεσιμότητας ναυτικών, αλλά την ίδια ώρα συνεισφέρουν στην ποιοτική αναβάθμιση των πλοίων, δεδομένου ότι φέρουν μοναδικές δεξιότητες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Ποιες αλλαγές αναμένετε ή ελπίζετε να δείτε στα δύο έτη που ακολουθούν;

Σε δύο χρόνια από τώρα, θα είμαστε πιο εξοικειωμένοι και θα έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία με συστήματα όπως το EU ETS και το FuelEU Maritime. Οι στόχοι του κλάδου θα είναι πιο ξεκάθαροι και τα συστήματα αυτά θα έχουν σχεδιαστεί από τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να μας ωθήσουν προς μια πιο πράσινη ναυτιλία.

Τα επόμενα «Ποσειδώνια», σε δύο χρόνια, θα συμπέσουν με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραγγείλουμε νέα πλοία, αλλάζοντας το υπάρχον orderbook και τη δραστηριότητα των ναυπηγείων. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το είδος των πλοίων που θα παραγγείλουμε, γιατί αυτά θα είναι τα πλοία του μέλλοντος. Προσωπική μου ευχή για το 2026 είναι να είμαστε πιο σίγουροι για την τεχνολογία καυσίμων που θα επικρατήσει πραγματικά. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά ελπίζω πως τα αποτελέσματα όλων αυτών των δοκιμών που έχουν προγραμματιστεί θα είναι θετικά.

Οι παραπάνω απόψεις διατυπώθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Isalos.net με τίτλο «Innovative Management: Responses to the future challenges of shipping», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ.

Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου 2024 πατώντας εδώ.