Ναυτικοί πράκτορες: Οι αντιπρόσωποι των πλοιοκτητών και των πλοιάρχων στους λιμένες

0

Του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*

Ανάμεσα στις αρμιοδιότητες των στελεχών που αναλαμβάνουν τη λειτουργική διαχείριση του πλοίου είναι ο ορισμός πρακτόρων και φορτοεκφορτωτών. Στην περίπτωση που η επιχείριση δεν διαθέτει αντιπροσωπευτικά γραφεία στα λιμάνια φόρτωσης και εκφόρτωσης του πλοίου, ο διαχειριστής (operator) αναζητά πράκτορες στον λιμένα προσέγγισης για να χειριστούν τις υποθέσεις του πλοίου, και ανάλογα με τα οριζόμενα στο ναυλοσύμφωνο, αναζητά φορτοεκφορτωτές για τη διαχείριση του φορτίου και παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των σχετικών εργασιών.

O πράκτορας είναι ο μόνιμος ή περιστασιακός αντιπρόσωπος του πλοιοκτήτη και του πλοιάρχου σε κάποιο λιμάνι.

Υποχρεώσεις του, μεταξύ άλλων, είναι η ειδοποίηση άφιξης και αναχώρησης του πλοίου, η αγκυροβολία και η παραβολή του σε κατάλληλη θέση, η ρύθμιση των διαδικασιών φόρτωσης και εκφόρτωσής του, η συλλογή των φορτωτικών και του ναύλου, η μέριμνα για τον εφοδιασμό του με καύσιμα, τρόφιμα και άλλα υλικά, η διευθέτηση των αναγκαίων λιμενικών διατυπώσεων, η φροντίδα για την εκτέλεση των αναγκαίων δεξαμενισμών και επισκευών, η κάλυψη των κενών σε προσωπικό και ο επαναπατρισμός των ναυτικών, και άλλες σχετικές εργασίες.

Η αμοιβή του, το πρακτορειακό δικαίωμα (agency fee), υπολογίζεται συνήθως επί του κύκλου εργασιών που πραγματοποιεί.

 

theotokas-3rd-cover-360x533
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 157.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ