Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Η Γενιά Ζ στο ναυτικό επάγγελμα

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου, η Isalos.net αναδεικνύει τη σημασία της κατανόησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της γενιάς Ζ, για την προσέλκυση -αλλά πολύ περισσότερο, τη διατήρηση- νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Άλλωστε, πλέον, συνιστά ευρέως αποδεκτή πραγματικότητα ότι τα χαρακτηριστικά της νεότερης γενιάς, όσον αφορά την εργασιακή τους απασχόληση και τις βλέψεις τους για τη σταδιοδρομία τους –εντός και εκτός της ναυτιλιακής βιομηχανίας–, είναι διαφορετικά σε σύγκριση με εκείνα των παλαιότερων γενιών.

Η συνειδητή προσπάθεια αποσαφήνισης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτής της γενιάς δεν αποτελεί απλώς ένα καίριο ερευνητικό ερώτημα, αλλά μια προσπάθεια που είναι αναγκαίο να καρποφορήσει. Άλλωστε, επί του παρόντος, η γενιά Ζ αποτελεί περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ από το 2025 –σύμφωνα με το World Economic Forum– το 25% των εργαζομένων παγκοσμίως θα είναι Gen Zers.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Isalos.net εκπονεί, ήδη από το 2009, την ετήσια έρευνα «Επιλέγω Ναυτιλία: Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές», η οποία έχει ως στόχο να αναλύσει τις απαντήσεις των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών στις Ναυτικές Ακαδημίες της Ελλάδας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, που σκιαγραφούν τις φιλοδοξίες τους, λίγους μήνες πριν από το πρώτο τους μπάρκο.

Ποιοι παράγοντες ωθούν τη νέα γενιά στο ναυτικό επάγγελμα; Ποια τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής ναυτιλιακής εταιρείας και ποιοι οι τύποι πλοίων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων; Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις συνιστούν μονάχα μερικές από εκείνες που απαντώνται συνολικά στη συγκεκριμένη έρευνα, τα ευρήματα της οποίας συνιστούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση των χαρακτηριστικών των νεότερων γενιών, έναν σύμμαχο για τη σκιαγράφηση του προφίλ των νεών σπουδαστών και σπουδαστριών.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα «Επιλέγω Ναυτιλία: Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές» 2024, εδώ.