Τμήμα Πληρωμάτων: Ευθύνες και αρμοδιότητες στη σύγχρονη ναυτιλία

0

Του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*

Για τα στελέχη του πλοίου, το έργο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού είναι ευθύνη του τμήματος πληρωμάτων.

Το πλοίο αποτελεί ένα εργασιακό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες όχι μόνο πρέπει να είναι γνωστές, αλλά και να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν το προσωπικό των πλοίων.

Η διαχείριση πληρωμάτων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες της επιχείρησης και αυτή που, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, θεωρείται από τις περισσότερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις ότι θέτει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη μεσοχρόνια περίοδο.

Oι ναυτιλιακές επιχειρήσεις κινούνται ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν στις τάξεις τους ικανά στελέχη για τα πλοία τους. Όσον αφορά τις καλά οργανωμένες επιχειρήσεις, τα πληρώματα δεν αντιμετωπίζονται ως ευκαιριακοί συνεργάτες, αλλά ως στελέχη-βασικοί πόροι τους.

Στα βασικά καθήκοντα του τμήματος πληρωμάτων περιλαμβάνονται:

  • Η επιλογή της εθνικότητας των πληρωμάτων.
  • Η προσέλκυση, επιλογή και τοποθέτηση ικανών και προσοντούχων ναυτικών.
  • Ο προσδιορισμός των αναγκών των ναυτικών για εκπαίδευση (και η παροχή της σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της επιχείρησης) και ο προγραμματισμός της σταδιοδρομίας τους.
  • Η φροντίδα διατήρησης καλών εργασιακών σχέσεων πάνω στο πλοίο.
  • Η ρύθμιση κάθε ζητήματος που αφορά το πλήρωμα του πλοίου με βάση τις απαιτήσεις των συστημάτων διοίκησης της επιχείρησης.

theotokas-3rd-cover-360x533
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 174.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ