Εγκαύματα εν πλω: Ένας χρήσιμος οδηγός για τους ναυτικούς

0

Τα εγκαύματα ανήκουν στους πιο επώδυνους και επικίνδυνους τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι. Οι πιθανές αιτίες των εγκαυμάτων ποικίλλουν, ενώ οι τραυματισμοί που προκαλούν μπορούν να κυμανθούν από μια επώδυνη αλλά μικρή ενόχληση, έως πολύ σοβαρό τραυματισμό και θάνατο.

Ένα έγκαυμα ποτέ δεν είναι ευχάριστο, όποτε και όπου κι αν συμβεί. Όταν όμως συμβαίνει στη θάλασσα, μακριά από ιατρικές εγκαταστάσεις, ένα έγκαυμα μπορεί να επιδεινωθεί επικίνδυνα. Ένα σοβαρό έγκαυμα απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απίθανο να είναι διαθέσιμες σε ένα εμπορικό πλοίο που πλέει στη μέση του ωκεανού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι τραυματίες με εγκαύματα που λαμβάνουν κατάλληλες πρώτες βοήθειες ή ιατρική περίθαλψη στην ξηρά, αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο, σύμφωνα με το UK P&I Club, ένας μικρός αριθμός τραυματιών υφίστανται τρομερό σωματικό πόνο, παραμόρφωση, ακρωτηριασμούς ή και απώλεια ζωής.

Τι είναι το έγκαυμα;

Το έγκαυμα είναι μια βλάβη του ιστού του δέρματος που προκαλεί τον θάνατο των προσβεβλημένων δερματικών κυττάρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρηξίματος, φουσκαλών, ερυθρότητας, και καψίματος, καθώς και την απώλεια ιστού. Οι συνηθέστερες αιτίες εγκαυμάτων στο πλήρωμα των πλοίων μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Θερμικά εγκαύματα (από ατμό και καυτά υγρά)
  • Επαφή με θερμαινόμενες επιφάνειες
  • Έκθεση σε καυτό ή φλεγόμενο υγρό ή αέριο
  • Χημικά εγκαύματα
  • Ηλεκτρικά εγκαύματα
  • Ψυχρά εγκαύματα

Ταξινόμηση των εγκαυμάτων

Πηγή: The Ship Captain’s Medical Guide

Το δέρμα αποτελείται από το εξωτερικό στρώμα (επιδερμίδα) και ένα βαθύ στρώμα (χόριο). Το χόριο περιέχει τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους θύλακες των τριχών και τα νεύρα που μεταδίδουν την αίσθηση και τον πόνο στο δέρμα.

Τα επιφανειακά εγκαύματα (γνωστά και ως εγκαύματα πρώτου βαθμού) επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, προκαλώντας ερυθρότητα – η οποία είναι συχνά επώδυνη – ήπιο οίδημα, ευαισθησία και πόνο.

Τα εγκαύματα μερικού πάχους (δευτέρου βαθμού) αναγνωρίζονται από το κοκκίνισμα του δέρματος, τη δημιουργία φουσκαλών και τον πόνο. Συχνά συνοδεύονται από την έκκριση υγρού.

Τα εγκαύματα ολικού πάχους (τρίτου βαθμού) διακρίνονται από την απανθρακωμένη εμφάνισή τους. Το έγκαυμα μπορεί επίσης να φαίνεται λευκό και κηρώδες ανάλογα με την αιτία. Υπάρχει αφόρητος πόνος γύρω από τις άκρες του εγκαύματος, αλλά ο πόνος δεν γίνεται αισθητός στην κύρια περιοχή του εγκαύματος, καθώς το έγκαυμα καταστρέφει τις νευρικές απολήξεις.

Τα εγκαύματα διαβαθμίζονται σύμφωνα με την κλίμακα SCALD για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας του εγκαύματος. SCALD σημαίνει:

S – Size (Μέγεθος)

C – Cause (Αιτία)

A – Age (Ηλικία του θύματος)

L – Location (Θέση στο σώμα)

D – Depth (Βάθος)

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία ενός εγκαύματος εξαρτάται από τη σοβαρότητά του. Οι πλοίαρχοι του πλοίου πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση των επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν σε έναν τραυματία λόγω της απώλειας του προστατευτικού στρώματος του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, της υποθερμίας, της αφυδάτωσης και του σοκ, ακόμη και στην περίπτωση εγκαυμάτων σχετικά μικρής σωματικής έκτασης. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογούνται γρήγορα τα εγκαύματα με σκοπό τη λήψη κατάλληλων ιατρικών συμβουλών, ακόμη και αν αρχικά φαίνονται ασήμαντα.

Η φαινομενική σοβαρότητα των εγκαυμάτων μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί λανθασμένα από κάποιον μη ειδικό, καθώς στα αρχικά στάδια οι τραυματίες μπορεί να είναι σε εγρήγορση ή να μην αισθάνονται μεγάλο πόνο λόγω του σοκ ή της καταστροφής των νευρικών απολήξεων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό και καθυστέρηση στην αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας, με τραγικές ενίοτε συνέπειες.

Πηγή: UK P&I Club