Στο τεύχος της 15ης Μαΐου 1960, τα Ναυτικά Χρονικά παρουσίασαν σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα την καθέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Emerillon» από τα ναυπηγεία Davie του Καναδά, για λογαριασμό του Φρίξου Παπαχρηστίδη.
Το ρεπορτάζ από την τελετή καθέλκυσης κατέγραψε ανώνυμος «έκτακτος συνεργάτης» του περιοδικού, ο οποίος μετέφερε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πανηγυρικό κλίμα της τελετής καθέλκυσης, αλλά και τη σημασία που είχε η κατασκευή του «Emerillon» για τα καναδικά ναυπηγεία και την ελληνική ομογένεια του Μόντρεαλ.
Το δεξαμενόπλοιο «Emerillon» διέθετε χωρητικότητα 45.000 dwt. Όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά, οι αναγνώστες τους δεν θα έβρισκαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αυτή τη χωρητικότητα, καθώς πολλά παρόμοια πλοία είχαν ναυπηγηθεί ανά τον κόσμο και ακόμα μεγαλύτερα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το εν λόγω πλοίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέχρι εκείνο το σημείο που είχε ναυπηγηθεί ποτέ στον Καναδά προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, το ότι ο πλοιοκτήτης πίσω από την παραγγελία ήταν ένας Έλληνας ομογενής, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στη χώρα πριν από 25 χρόνια, προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στην ελληνική ομογένεια του Καναδά αλλά και εν γένει στην καναδική κοινή γνώμη. Ο τοπικός Τύπος κατέγραψε κάθε λεπτομέρεια της εκδήλωσης, ενώ συνέντευξη του Φρίξου Παπαχρηστίδη και κινηματογραφικά αποσπάσματα από την καθέλκυση του πλοίου προβλήθηκαν στην καναδική τηλεόραση.
Η καθέλκυση έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου 1960 στο Μόντρεαλ, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της καναδικής πολιτικής ζωής και κοινωνίας, αλλά και πλήθους Ελλήνων ομογενών που ζούσαν στην πόλη. Το ελληνικό στοιχείο στην τελετή ήταν ιδιαίτερα έντονο, έπειτα και από προσπάθεια του Φρίξου Παπαχρηστίδη. Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά:
«Αι ευχαί ολίγον προ της καθελκύσεως ανεπέμφθησαν από τον πρωθιερέα της ελληνικής Εκκλησίας του Μόντρεαλ, αιδεσιμώτατον αρχιμανδρίτην κ. Σαλάμην. Η Κυανόλευκος μαζί με την Καναδικήν εκάλυπτον την πρώραν του γιγαντιαίου σκάφους. Το σήμα της εταιρίας Παπαχρηστίδη ήτο κυανόλευκον, με ελληνικά εντός αυτού γράμματα, τα αρχικά του ονόματος του κ. Παπαχρηστίδη».
Όπως αναφέρει ο «έκτακτος συνεργάτης» του περιοδικού, το θέαμα που παρουσιάστηκε εξέπληξε ευχάριστα τους χιλιάδες Καναδούς που παρίσταντο στην τελετή, ενώ οι ομογενείς του Μόντρεαλ ένιωσαν «ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας».
Τα αισθήματα αυτά κορυφώθηκαν όταν, κατά την παράθεση δείπνου στο πολυτελές ξενοδοχείο Château Frontenac, ο Φρίξος Παπαχρηστίδης, μιλώντας στα ελληνικά, δήλωσε πως: «Παρ’ όλην την αγάπην και ευγνωμοσύνην που αισθάνομαι για την θαυμάσιαν αυτήν χώρα, η οποία με υιοθέτησε από το 1933, ένα μεγάλο μέρος της ψυχής μου παραμένει Ελληνικόν!».
Η σημασία που δόθηκε από την καναδική πλευρά στην τελετή καθέλκυσης καθίσταται σαφής από την αναφορά για τους προσκεκλημένους που εμφανίστηκαν στο δείπνο που ακολούθησε την τελετή: ο τέως Καναδός πρωθυπουργός Louis St. Laurent, ο κυβερνήτης του Κεμπέκ, ο δήμαρχος του Μόντρεαλ, ο γενικός διευθυντής του καναδικού Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και πλήθος άλλων κρατικών παραγόντων και εκλεκτών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ναυπήγηση του «Emerillon» κόστισε 11 εκατ. δολάρια, ενώ είχε ήδη συμφωνηθεί η ναύλωσή του (bare boat) στη Royal Dutch Shell για μια περίοδο 20 ετών από την ολοκλήρωση της κατασκευής του πλοίου, προς 1,85 δολ. ανά τόνο τον μήνα. Η συμφωνία αυτή υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη χρηματοδότησης της ναυπήγησης από καναδικές τράπεζες. Εκείνη την περίοδο, η Royal Dutch Shell, εκτός από μία εκ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών παγκοσμίως, ήταν εταιρεία πλοιοκτησίας, διαχείρισης και ναύλωσης δεξαμενόπλοιων με στόλο 530 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 9 εκατ. dwt.
Η καθέλκυση του «Emerillon» και η παρουσίασή της στα Ναυτικά Χρονικά της εποχής αποτυπώνουν με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο το πώς μια τέτοια εκδήλωση μπορούσε να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για μια ολόκληρη κοινότητα Ελλήνων ομογενών στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης σε καναδικά ναυπηγεία αλλά και η ναύλωση του νεότευκτου του Οίκου Παπαχρηστίδη από μια εταιρεία-κολοσσό συνιστούν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά σύνθετης συμφωνίας. Η δυσκολία του εγχειρήματος περιγράφεται ίσως καλύτερα από το ίδιο το περιοδικό. Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά, «εχρειάσθη όλη η επιχειρηματική ευστροφία του κ. Παπαχρηστίδη, αλλά και η προς αυτόν εμπιστοσύνη της καναδικής χρηματαγοράς, διά να επιτύχη ο συγκερασμός των συμφερόντων των ναυπηγών, της πετρελαιοβιομηχανίας, των τραπεζιτών και του εφοπλιστού. Επρόκειτο, πράγματι, περί αριστοτεχνικού συνδυασμού, διά του οποίου η ναυπήγησις ενός μεγαθηρίου τάνκερ επετεύχθη».
Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στην καθέλκυση του «Emerillon» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.