Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 στη Χίο, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της πρώτης Ιδιωτικής Ακαδημίας Ε.Ν. στη χώρα μας. Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά, η «Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού TEENS-Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» εγκαινιάστηκε παρουσία θεσμικών εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, φορέων και ενώσεων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αλλά υψηλών προσκεκλημένων.
Η ίδρυση της εν λόγω Ακαδημίας σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μη κερδοσκοπικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη ναυτική εκπαίδευση στη χώρα μας, και μάλιστα εκτός Αθήνας, στη ναυτομάνα Χίο.
Το νησί της Χίου, με σπουδαία ναυτιλιακή και ναυτική παράδοση, εκτός από γενέθλια πατρίδα σημαντικού αριθμού εφοπλιστικών Οίκων αλλά και αναρίθμητων ναυτικών, εξελίσσεται πλέον σε ένα φυτώριο για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτοσύνης στη σύγχρονη εποχή.
Στον χαιρετισμό του, ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, καπ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος τόνισε: «Όταν πριν 14 χρόνια με την αείμνηστη σύζυγό μου Ειρήνη και το υιό μας Νίκο, αποφασίσαμε την ίδρυση Ιδρύματος στη μνήμη της λατρεμένης Μαρίας μας, θέσαμε ως σκοπό του Ιδρύματος τη προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Και δεν το μετανιώσαμε γιατί οι εξελίξεις μας εδικαίωσαν. Αρχίσαμε μετατρέποντας το σπίτι της Μαρίας μας, στα Καρδάμυλα, σε οικοτροφείο φιλοξενίας αγοριών από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια».
Τα παιδιά αυτά σήμερα πληθαίνουν τα Καρδάμυλα στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβάνειου Γυμνάσιου και Λυκείου γιατί δίχως αυτά, τα σχολεία της περιοχής θα είχαν κλείσει, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
Με γνώμονα πάντοτε την προσέλκυση νέων, αγοριών και κοριτσιών, στο ναυτικό επάγγελμα, το Ίδρυμα προχώρησε σε ένα δεύτερο μεγάλο βήμα και ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο – στο οποίο οι σπουδαστές φοιτούν εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το Ίδρυμα.
Σήμερα το ΤΕΕΝS είναι μοναδικό πρότυπο Ναυτικό Λύκειο στην επικράτεια και έχουν αποφοιτήσει ήδη πάνω από 140 μαθητές και μαθήτριες.
Για τον καπετάν Παναγιώτη η σημερινή Ημέρα ίδρυσης της Ακαδημίας αποτελεί Σταθμό για το Ίδρυμα και τον Όμιλο Τσάκου.
«Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων, όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας αλλά, ταυτόχρονα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, και καταξίωσης, υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα.
«Λειτούργημα θα μου επιτρέψετε να πώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καπτα-Παναγιώτης.
Απευθυνόμενος με ταπεινότητα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος παρίστατο στην τελετή των εγκαινίων, τον παρακάλεσε να ευλογήσει «τα παιδιά της Ακαδημίας μας να πετύχουν το στόχο τους και μετά τις εγκύκλιες σπουδές τους κοντά μας, ν’ αναχθούν στο πέλαγος της ζωής και να την κερδίσουν.
Με τίμιο αγώνα και αρχές χριστιανικές να πλεύσουν τη ρότα της προόδου και της αρετής.
Ν’ ανέβουν αξιοκρατικά τις βαθμίδες ιεραρχίας στα καράβια και να γίνουν ικανοί κι αξιοσέβαστοι ηγέτες των μικρών πλωτών κοινωνιών που θα αναλάβουν όταν θα ‘ρθει η ώρα. Στιβαροί και άξιοι κυβερνήτες».
Ο ιδρυτής του Ομίλου αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αξιολόγησε και πιστοποίησε την νέα εκπαιδευτική προσπάθεια. «Τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους» δήλωσε ενώ επεσήμανε προς τις ελληνικές αρχές ότι «Εύχομαι σύντομα να θεσμοθετηθούν και στην Ελλάδα οι νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ίδρυση και άλλων μη κρατικών Ακαδημιών, ώστε να ικανοποιούνται επαρκέστερα οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό της συνεχώς αναπτυσσόμενης Ελληνικής Ναυτιλίας και να προσφέρονται ευκαιρίες εξέλιξης στα νέα παιδιά της πατρίδας μας».
Απευθυνόμενους στους νέους και στις νέες ο καπτα-Παναγιώτης γεμάτος συγκίνηση ευχαρίστησε όλες και όλους που επέλεξαν να υπηρετήσουν «τη Μεγάλη Μας Ναυτιλία» και υπενθύμισε τα λόγια του Αλβέρτου Άινστάιν, «η ζωή είναι σαν το ποδήλατο, για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να προχωράς συνεχώς» και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουν οι νέοι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τα φτερά τους.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι ένας κότσυφας που κάθεται ανέμελος σε ένα κλαδάκι δεν φοβάται μήπως σπάσει το κλαδί. Όχι γιατί εμπιστεύεται το κλαδί αλλά γιατί εμπιστεύεται τα φτερά του: «Εμπιστευτείτε κι εσείς τα δικά σας φτερά κι ανοίξτε τα στους απέραντους ορίζοντες μπροστά σας» προέτρεψε τους νέους και νέες Αειναύτες.
Συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Σταύρο Αυγουστίδη, η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, κ. Μαρίνα Χατζημανώλη τόνισε στον χαιρετισμό της ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρούν πρωταρχικής σημασίας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, δήλωσε ότι στήριξη της κυβέρνησης, στα ναυτιλιακά επαγγέλματα μέσα από δράσεις και ενθαρρύνοντας τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα είναι δεδομένη ενώ η εξέλιξη που παρατηρήθηκε στη ναυτιλία τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε την ανάγκη για ακόμη πιο ικανά και ειδικά καταρτισμένα στελέχη Ναυτιλιακών εταιρειών σε ξηρά και θάλασσα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στην αναγνώριση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕΕΝΣ στη Χίο, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Η Ακαδημία, πιστοποιήθηκε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Αξιωματικού φυλακής γέφυρας και Αξιωματικού φυλακής μηχανής.
Απευθυνόμενη στον καπτ. Παναγιώτη Τσάκο η υφυπουργός επεσήμανε: «Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, είναι ανεκτίμητη και χωρίς αμφιβολία, όλοι εμείς, που ίσως έτυχε να ασχοληθούμε με τη ναυτιλία για άλλους λόγους, σου οφείλουμε τα μέγιστα.
Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του ΠτΔ κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στον καπετάνιο Τσάκο, ο οποίος όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν ολοκληρώνεται, αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται, να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας.
Εξάλλου από σήμερα η καρδιά της Κύπρου, κτυπά στην Χίο».
Σημειώνεται πως τα εγκαίνια της Ακαδημίας ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συγκίνησε όλους τους παριστάμενους με το εκ βαθέων λόγο του.
Μπορείτε να διαβάσετε τον εμπνευσμένο λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη εδώ.
Τέλος, ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον προκάλεσε η ολιγόλεπτη ομιλία του Παναγιώτη Ν. Τσάκου, εγγονού του ιδρυτή του Ομίλου, ο οποίο αναφέρθηκε εμφατικά στη δέσμευση της οικογένειας Τσάκου για συνέχιση του οράματος του καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου και την επιθυμία των επόμενων γενιών για τη συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.