Το LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο: Γέφυρα για τους φιλόδοξους στόχους αποανθρακοποίησης

0

To LNG θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια εφαρμόσιμη και βιώσιμη επιλογή ναυτιλιακού καυσίμου έως το 2035, εν μέσω του ETS και του FuelEU Maritime, παρά το methane slip, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Drewry.

H πρόσφατη κίνηση της Maersk να αναβάλει τις παραγγελίες πλοίων που κινούνται με μεθανόλη υπέρ του LNG ενισχύει τον εν λόγω ισχυρισμό. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1.100 πλοία κατανάλωσης LNG και 1.000 LNG carriers θα είναι σε λειτουργία έως το 2029, με αποτέλεσμα η ζήτηση για το συγκεκριμένο καύσιμο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Drewry των δεδομένων του συστήματος MRV για το 2023, το κόστος συμμόρφωσης με τις εκπομπές των LNGCs στο πλαίσιο του ETS μειώθηκε κατά 20% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Η μείωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες για αύξηση του κόστους, λόγω της αύξησης των εκπομπών στην Ευρώπη, ιδίως μετά τη στροφή της περιοχής προς το LNG έναντι του φυσικού αερίου μέσω αγωγών μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η σταδιακή απομάκρυνση των ατμοστροβιλοφόρων LNGCs από το ευρωπαϊκό εμπόριο είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης με το ΕΤS, σημειώνει η Drewry. Μεταξύ των LNGCs που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, το μερίδιο των ατμοστροβιλοφόρων μειώθηκε στο 17% το 2023, ενώ το μερίδιο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τύπου XDF/M-EGA αυξήθηκε στο 27%.

Η συρρίκνωση του μεριδίου υποδηλώνει τη σταδιακή κατάργηση των steam carriers στην Ευρώπη, καθώς η λειτουργική απόδοση των εν λόγω πλοίων εγείρει ανησυχίες με την έναρξη εφαρμογής του CII και του ETS.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που εντοπίστηκε μέσω των δεδομένων MRV είναι η μείωση των συνολικών πλοίων που χρησιμοποιούνται για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG. H Drewry εκτιμά ότι το 2022 χρησιμοποιήθηκαν πλοία με συμβόλαια ναύλωσης βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα έναντι της spot αγοράς. Η χαμηλότερη συμφόρηση στους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς LNG, χάρη στην ταχεία δημιουργία υποδομών εισαγωγής και στις πλησιέστερες τοποθεσίες εξαγωγής, συνέβαλε επίσης στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Σεπτεμβρίου πατώντας εδώ.