Υγεία & Ναυτικοί: Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή ατυχημάτων εν πλω

0

Η τήρηση των οδηγιών ασφαλείας για τα φορητά ηλεκτρικά εργαλεία στα πλοία συχνά παραμελείται, οδηγώντας σε τραυματισμούς στα μάτια, το στήθος ή τα χέρια. Δυστυχώς, τέτοιου είδους τραυματισμοί μπορούν να αποβούν θανατηφόροι, παρά το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με τις κατάλληλες προφυλάξεις κατά τις συνήθεις εργασίες συντήρησης που περιλαμβάνουν τη χρήση εργαλείων ισχύος.

Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι η αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος (safety sleeves) από βελονοκρούστες (ματσακόνια αέρος), και η αφαίρεση ή τροποποίηση των προστατευτικών ασφαλείας. Το κάλυμμα είναι το μαύρο κομμάτι σαν μανίκι που μέσα του εδράζουν οι βελόνες. Οι βελόνες με τη βοήθεια του αέρα υπό πίεση χτυπούν τις βελόνες με αποτέλεσμα να αποκολλάται η σκουριά από τη λαμαρίνα. Ο μη ασφαλής χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Συχνό φαινόμενο αποτελεί επίσης η μη εγκεκριμένη από τον κατασκευαστή παρέμβαση στην καλωδίωση με επέκταση ή η ένωση καλωδίων με μονωτική ταινία. Τέλος, τα ηλεκτρικά εργαλεία παρουσιάζουν προβλήματα λόγω κακής χρήσης (λειτουργία με βροχή) και συντήρησης, καθώς και βλάβες στις καλωδιώσεις.

Προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα που προκύπτουν από τη λανθασμένη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων, το Britannia P&I Club έχει συγκεντρώσει τις ακόλουθες -μη εξαντλητικές- συστάσεις:

  • Πριν από κάθε χρήση, όλα τα εργαλεία πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή επιθεώρηση και έλεγχο ασφαλείας.
  • Τα προστατευτικά ασφαλείας δεν πρέπει ποτέ να τροποποιούνται ή να αφαιρούνται από οποιοδήποτε εργαλείο.
  • Πριν από τη χρήση κάθε εργαλείου, πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι λειτουργούν τα συστήματα ασφαλούς διακοπής λειτουργίας των εργαλείων.
  • Πρέπει να επιθεωρούνται οπτικά και η καλωδίωση και το εργαλείο για την ασφαλή του λειτουργία.
  • Κατά τη χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρικού εργαλείου επί του πλοίου, όλοι οι χρήστες πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (Personal Protective Equipment).
  • Πρέπει να παρέχεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση των εργαλείων σε όλο το προσωπικό και να διεξάγονται εκτιμήσεις (risk assessment) πριν από οποιαδήποτε εργασία.
  • Όπου τα καλώδια τροφοδοσίας περνούν μέσα από πόρτες, οι πόρτες πρέπει να παραμένουν ανοιχτές.
  • Κατά τη διάρκεια προσωρινών διακοπών οποιασδήποτε εργασίας, ο εξοπλισμός πρέπει να απομονώνεται από τις πηγές τροφοδοσίας και να αποθηκεύεται σωστά.
  • Οι ναυτικοί θα πρέπει να συμβουλεύονται να μην χρησιμοποιούν περιστρεφόμενα εργαλεία υψηλής ταχύτητας για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα, εκτός εάν η εκτίμηση κινδύνου υποδεικνύει μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Κατά τη χρήση τροχού, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείται ο σωστός δίσκος για το σωστό υλικό και με τη σωστή ταχύτητα – οι δίσκοι διαθέτουν μέγιστη τιμή περιστροφής ανά λεπτό (RPM), η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται.
  • Οι δίσκοι σε τροχούς πρέπει να αλλάζονται όταν φθείρονται για να αποφεύγεται η αναπήδηση.
  • Στις σωλήνες πεπιεσμένου αέρα (ελαστικές και μεταλλικές) όλοι οι σύνδεσμοι πρέπει να είναι κατάλληλοι ώστε να μην είναι δυνατή η αποκόλληση τους.
  • Τα εξαρτήματα του εκάστοτε εργαλείου (μύτες για τρυπάνια, δίσκοι, κ.λπ.) πρέπει να ασφαλίζονται σωστά  όταν τοποθετούνται στο εργαλείο.

Τα ανωτέρω θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της λεπτομερούς εκτίμησης κινδύνου που διενεργείται πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας με χρήση ηλεκτρικών εργαλείων επί του πλοίου.

Με πληροφορίες από το Britannia P&I Club