Nαυλώσεις: Οι διαπραγματεύσεις πλοιοκτήτη και φορτωτή και ο ρόλος του ναυλομεσίτη

0

Του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*

Η αναζήτηση και η εξασφάλιση απασχόλησης για τα πλοία είναι έργο του τμήματος ναυλώσεων, στο οποίο απασχολούνται κατά κύριο λόγο στελέχη με καθήκοντα αντίστοιχα των ναυλομεσιτών.

Καθώς όμως η συμφωνία μεταφοράς είναι μια σύνθετη συναλλαγή, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτούνται πολλές ικανότητες και γνώσεις, οι ναυλομεσίτες έχουν, κατά κανόνα, εκτός από την πληροφόρηση για την αγορά, και τις απαιτούμενες εξειδικευμένες ικανότητες και γνώσεις (γνώσεις νομοθεσίας, πληροφόρηση, τεχνικές γνώσεις, διαπραγματευτική ικανότητα κ.ά.), για τη διαπραγμάτευση των όρων του ναυλοσυμφώνου. Συνήθως, τμήμα ναυλώσεων υπάρχει στις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, ενώ στις μικρού μεγέθους υπάρχουν στελέχη ή/και ο ίδιο ο πλοιοκτήτης που χειρίζονται θέματα των ναυλώσεων, οι οποίες ανατίθενται σε ναυλομεσιτικές επιχειρήσεις.

Oι ναυλομεσίτες πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις διαπραγματευτικές ικανότητες και να συνεργάζονται με τα στελέχη της λειτουργικής διαχείρισης του πλοίου, τους operators.

Έργο τους είναι:

  • η μελέτη της αγοράς και η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το επίπεδο της προσφοράς και της ζήτησης πλοίων, αλλά και το επίπεδο των ναύλων.
  • η αναζήτηση φορτίων προς μεταφορά, για την υποβολή πρότασης ανάληψης του έργου, είτε μέσω ναύλωσης κατά ταξίδι είτε μέσω χρονοναύλωσης.
  • η λήψη προσφορών και η ανάλυση των πιθανών αποτελεσμάτων για την επιχείρηση.
  • ο υπολογισμός των εσόδων και των εξόδων ταξιδιού του πλοίου για την προτεινόμενη ναύλωση.
  • η ανάλυση και η διαπραγμάτευση των όρων και η τελική κατάρτιση του ναυλοσυμφώνου.
  • η παροχή των απαραίτητων οδηγιών προς τον πλοίαρχο και τους διαχειριστές του πλοίου σχετικά με τη ναύλωση.
  • η παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης του ναυλοσυμφώνου μέχρι την ολοκλήρωση της ναύλωσης.
  • η διατήρηση καλών σχέσεων με τους φορτωτές και η προώθηση της εικόνας της επιχείρησης.

Οι ναυλομεσίτες υπήρξαν παραδοσιακά βασικός πυλώνας για την οργάνωση και εκτέλεση της θαλάσσιας μεταφοράς ως ο ενδιάμεσος θεσμός μεταξύ του πλοιοκτήτη και του φορτωτή.

theotokas-3rd-cover-360x533
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 148-149.

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ