Στο τεύχος της 1ης Φεβρουαρίου 1979 των Ναυτικών Χρονικών, στις στήλες των «Ναυτιλιακών Ειδήσεων», έγινε γνωστή η αγορά του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Gotlandia» από την «Ακτοπλοΐα Υιών Λουκά Νομικού». Το εν λόγω επιβατηγό πλοίο είχε κατασκευαστεί το 1965 στη Νορβηγία και επρόκειτο να μετασκευαστεί και να μετονομαστεί σε «Σκόπελος».
Το πλοίο διέθετε ολική χωρητικότητα 1.500 κόρων, ενώ αναφερόταν ότι οι εσωτερικοί χώροι για τους επιβάτες και το πλήρωμα ήταν πολυτελούς κατασκευής, με την ύπαρξη self-service bar, πλήρους κλιματισμού, πρωραίας έλικας χειρισμών καθώς και συστήματος ευστάθειας τύπου FLUME. Κατά την περίοδο γραφής της εν λόγω στήλης, το «Σκόπελος» ταξίδευε από τη Σουηδία προς τον Πειραιά, όπου αναμενόταν να φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 1979 και να δρομολογηθεί σύντομα στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.
Πράγματι, λίγους μήνες μετά, στο τεύχος της 15ης Ιουνίου του ίδιου έτους, πληροφορούμαστε ότι, έπειτα από κάποιες απαιτούμενες μετασκευές στον Πειραιά, το πλοίο ξεκίνησε τα πρώτα του δρομολόγια στη γραμμή των «Βορείων Σποράδων» στις 10 Ιουνίου 1979. Με αφορμή την έναρξη δρομολογίων του «Σκόπελος», η πλοιοκτήτρια εταιρεία παρέθεσε δεξίωση πάνω στο πλοίο, το οποίο στη συνέχεια πραγματοποίησε «θαλάσσιο περίπατο» στον Φαληρικό κόλπο.
Σε επόμενη έκδοση των Ναυτικών Χρονικών (τεύχος 1ης Ιουλίου 1979), το «νέον απόκτημα των κ.κ. Υιών Λ. Νομικού» παρουσιάστηκε και φωτογραφικά στις σελίδες του περιοδικού, όπου αναφέρεται ότι δύναται να μεταφέρει 670 επιβάτες και 150 αυτοκίνητα με ταχύτητα 16 μιλίων. Η δρομολόγηση του πλοίου στα νησιά των Σποράδων αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών και την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσής τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική προσοχή του Οίκου των Υιών Λουκά Νομικού, δημιουργήματος των Νικολάου και Δημητρίου Λ. Νομικού, είχε επικεντρωθεί στην περιοχή του Βορειοδυτικού Αιγαίου ήδη από τη δεκαετία του 1960. Η δρομολόγηση του επιβατηγού «Σκύρος» το 1968 στη γραμμή Κύμης-Σποράδων είχε αποτελέσει την έναρξη των «Γραμμών Βορείου Αιγαίου». Λίγα χρόνια μετά, το 1971, είχε αγοραστεί το «Θήρα», το οποίο δρομολογήθηκε στη γραμμή Βόλου-Αγίου Κωνσταντίνου-Σποράδων, και το 1973 το «Αιγεύς», το οποίο είχε ως αφετηρία την Κύμη και εκτελούσε την άγονη γραμμή Αγίου Ευστρατίου-Λήμνου-Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης-Μυτιλήνης μετ’ επιστροφής. Μάλιστα, η συγκεκριμένη γραμμή μεταξύ Αγίου Ευστρατίου και Κύμης υπήρξε πρωτοποριακή, συντομεύοντας κατά πολύ τη διαδρομή των επιβατών, οι οποίοι μέχρι τότε εξυπηρετούνταν μέσω Πειραιά, με ιδιαίτερα κουραστικά δρομολόγια.
Σε ό,τι αφορά το «Σκόπελος», αυτό θα εκτελούσε δρομολόγια στις Σποράδες μέχρι και τη δεκαετία του 1990, συμπληρώνοντας σχεδόν 20 χρόνια υπηρεσίας και αποτελώντας μια σταθερή επιλογή των κατοίκων των Σποράδων για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις τους.
Μπορείτε να βρείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Σκόπελος» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.