Οι ναυτικοί και το λοιπό ναυτικό προσωπικό εκτίθενται συχνά σε υψηλά επίπεδα θορύβου λόγω της φύσης της εργασίας τους στα πλοία. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή, η οποία εκδηλώνεται ως απώλεια ακοής ή με άλλα προβλήματα, όπως εμβοές (βούισμα στα αυτιά).
Η προτιμώμενη μέθοδος για την προστασία της ακοής είναι ο περιορισμός της έκθεσης και η μείωση του θορύβου που παράγεται από μηχανήματα ή δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Όταν η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα θορύβου είναι αναπόφευκτη, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ατομική προστασία της ακοής.
Τα μέσα ατομικής προστασίας της ακοής θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, όταν κανένα άλλο μέτρο δεν μπορεί να μειώσει την έκθεση στον θόρυβο. Οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές πρέπει να εντοπίζουν τους χώρους εργασίας με υψηλό θόρυβο καθώς και τις θορυβώδεις εργασιακές δραστηριότητες, έτσι ώστε να τοποθετείται κατάλληλη σήμανση, που θα προειδοποιεί το προσωπικό ότι εισέρχεται σε χώρο με υψηλό θόρυβο.
Τα επίπεδα θορύβου άνω των 80 dB απαιτούν προσπάθειες μετριασμού του θορύβου, ενώ η προστασία της ακοής είναι υποχρεωτική στα 85 dB και άνω. Η εγκατάσταση και η χρήση προσωρινού εξοπλισμού μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα θορύβου. Οι επιπτώσεις του θορύβου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις εκτιμήσεις κινδύνου επί του πλοίου και να μετριάζονται όπως απαιτείται.
Όλος ο εξοπλισμός προστασίας της ακοής πρέπει να συμμορφώνεται με τα εγκεκριμένα πρότυπα. Στην Ευρώπη, το πιο σύνηθες πρότυπο που υιοθετείται είναι το EN 352. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή της κατάλληλης προστασίας της ακοής περιλαμβάνουν το μέγιστο επίπεδο θορύβου, τη συχνότητα έκθεσης, την εργασιακή δραστηριότητα, ακόμα και την προσωπική προτίμηση. Τα άβολα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) δεν φοριούνται όσο συχνά θα έπρεπε.
Ο στόχος της προστασίας της ακοής είναι να μειώσει τα επίπεδα θορύβου που βιώνει κανείς σε 80 dB ή χαμηλότερα. Ωστόσο, η υπερπροστασία, δηλαδή η μείωση του θορύβου στα 65-70 dB ή χαμηλότερα, μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς μειώνει την ικανότητα ακρόασης των επικοινωνιών και των συναγερμών, οδηγώντας στην αφαίρεση της προστασίας και κατ’ επέκταση στην έκθεση σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου.
Οι συστάσεις για το ναυτικό προσωπικό περιλαμβάνουν:
- Να φοράτε πάντα την παρεχόμενη προστασία ακοής στις απαιτούμενες περιοχές ή εργασίες. Εάν αφαιρεθεί η προστασία ακοής, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, η συνολική παρεχόμενη προστασία μειώνεται σημαντικά.
- Πριν από τη χρήση, βεβαιωθείτε ότι η προστασία ακοής είναι σε καλή κατάσταση, καθαρή και δεν έχει τροποποιηθεί. Αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε βλάβη ή ελάττωμα.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες για τη σωστή χρήση της προστασίας.
- Επιβεβαιώστε ότι η προστασία ακοής εφαρμόζει σωστά. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αλλά πολλές συσκευές προστασίας της ακοής παράγονται μαζικά και είναι τυποποιημένες. Εάν ο εξοπλισμός είναι ακατάλληλος, ζητήστε καθοδήγηση από τον υπεύθυνο του πλοίου σας.
- Διατηρείτε τον εξοπλισμό προστασίας της ακοής σας καθαρό. Η συντήρησή του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Θα πρέπει να τίθεται στη διάθεση του προσωπικού ένα ευρύ φάσμα προστασίας της ακοής, όπως:
Καλύμματα/προστατευτικά αυτιών ή ακουστικά προστασίας: Καλύπτουν ολόκληρο το αυτί και μπορούν να τοποθετηθούν στο κράνος ή να έχουν ζώνη στο κεφάλι/λαιμό.
Πλεονεκτήματα: Ευκολία στη χρήση, βολικά για ψυχρά περιβάλλοντα, ευέλικτο εύρος εφαρμογών.
Μειονεκτήματα: Μπορεί να έχουν κακή συμβατότητα με άλλα ΜΑΠ, π.χ. γυαλιά ασφαλείας, και μπορεί να είναι ογκώδη, βαριά και άβολα σε ζεστά περιβάλλοντα.
Ωτοασπίδες: Μπορεί να είναι μίας χρήσης ή επαναχρησιμοποιήσιμες. Οι επαναχρησιμοποιήσιμοι τύποι πρέπει να πλένονται τακτικά.
Πλεονεκτήματα: Συμβατές με άλλα ΜΑΠ, ελαφριές και εύκολες στη μεταφορά, βολικές για ζεστά περιβάλλοντα.
Μειονεκτήματα: Είναι εύκολο να χαθούν, δύσκολα εφαρμόζονται σωστά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον που πάσχει από ωτίτιδα και ενδέχεται να προκαλέσουν ωτίτιδα εάν δεν τηρείται η υγιεινή.
Canal caps: Καλύπτουν την είσοδο του ακουστικού πόρου.
Πλεονεκτήματα: Μπορεί να φανούν χρήσιμα σε χώρους εργασίας που υπόκεινται σε περιστασιακά υψηλά επίπεδα θορύβου, όπου απαιτείται η ταχεία εφαρμογή και στη συνέχεια η αφαίρεση της προστασίας των αυτιών.
Μειονεκτήματα: Γενικά δεν παρέχουν τόσο μεγάλη προστασία όσο τα άλλα μέσα προστασίας.
Με πληροφορίες από το Britannia P&I Club.