Ο εξοπλισμός ανυψωτικών μηχανημάτων επί του καταστρώματος, όπως γερανοί τύπου γάντρι (gandry), γερανοί γενικού φορτίου, γερανοί εφοδιασμού και ανυψωτικές διατάξεις τύπου ντέρεκ, είναι απαραίτητος για τη μεταφορά βαρέων φορτίων στα πλοία. Καθώς αυτά τα συστήματα υπόκεινται σε συνεχή φόρτιση, τα μέρη τους φθείρονται με ταχύτερο ρυθμό, απαιτώντας συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αδυναμία σωστής συντήρησης αυτών των συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες, ατυχήματα, καθώς και σε απώλεια ζωής και περιουσίας.
Ο νέος κανονισμός SOLAS προβλέπει σχετικό σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τα ανυψωτικά μηχανήματα (MSC.1/Circ.1663). Σύμφωνα με αυτό, οι αρχές-μέλη του Μνημονίου Κατανόησης για τον έλεγχο από το κράτος λιμένα στην περιοχή του Μνημονίου του Ριάντ (Riyadh MoU) ξεκίνησαν μια εκστρατεία συγκεντρωτικού ελέγχου (CIC) με επίκεντρο τα ανυψωτικά μηχανήματα των πλοίων.
Η εν λόγω CIC θα διαρκέσει τρεις μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
Τα ανυψωτικά μηχανήματα αναφέρονται σε κάθε εξοπλισμό χειρισμού φορτίου σε ένα πλοίο που χρησιμοποιείται για:
- Τη φόρτωση, τη μεταφορά ή την εκφόρτωση φορτίου.
- Την ανύψωση και το κατέβασμα των καλυμμάτων των αμπαριών.
- Την καθέλκυση και την ανάκτηση σωσίβιων λέμβων ή σκαφών διάσωσης.
- Ή λειτουργεί ως γερανός μηχανοστασίου, γερανός αποθηκών, γερανός χειρισμού εύκαμπτων σωλήνων ή γερανός χειρισμού προσωπικού.
Ο πρωταρχικός στόχος της CIC είναι να διασφαλίσει ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι επαρκώς εκπαιδευμένα και εξοικειωμένα με τους διάφορους τύπους γερανών, ικανά να εντοπίζουν άμεσα πιθανούς κινδύνους και να γνωρίζουν τις κατάλληλες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, στοχεύει στο να επαληθεύσει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για τους αντίστοιχους ρόλους τους και ότι έχουν πρόσβαση σε πρόσφατα εγχειρίδια ασφαλείας που περιγράφουν τις βέλτιστες πρακτικές για κάθε εργασία. Η εκστρατεία επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει ότι η περιοδική συντήρηση του ανυψωτικού εξοπλισμού και των συσκευών του πλοίου πραγματοποιείται από το πλήρωμα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, οι αρχές-μέλη του Μνημονίου Κατανόησης του Ριάντ θα επιθεωρήσουν, στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων τους, όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία σε συνδυασμό με τις συνήθεις επιθεωρήσεις ελέγχου του κράτους λιμένα.
Κάθε πλοίο θα υποβληθεί μόνο σε μία επιθεώρηση στο πλαίσιο της παρούσας CIC κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στη συμμόρφωση όλων των τύπων πλοίων και θα περιλαμβάνει εξέταση συγκεκριμένων στοιχείων που σχετίζονται με την εκστρατεία, παράλληλα με την τακτική επιθεώρηση του ελέγχου του κράτους λιμένα.
Οι επιθεωρητές του κράτους λιμένα (PSCOs) θα χρησιμοποιούν μια λίστα 10 ερωτήσεων για να αξιολογούν την επάρκεια και τη συμμόρφωση των ανυψωτικών μηχανημάτων και του εξοπλισμού των πλοίων με τις σχετικές απαιτήσεις, να διασφαλίζουν ότι ο πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες που αφορούν αυτές τις συσκευές και να επαληθεύουν ότι ο εξοπλισμός συντηρείται και λειτουργεί σωστά.
Τυχόν ελλείψεις που εντοπίζονται θα καταγράφονται από τους PSCOs. Τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα αναλυθούν και τα πορίσματα θα παρουσιαστούν στην επιτροπή για να υποβληθούν στον IMO.
Η σχετική λίστα ελέγχου, η οποία θα βοηθήσει τον πλοίαρχο, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα στην προετοιμασία τους γι’ αυτή την επιθεώρηση CIC, παρουσιάζεται παρακάτω.
Πηγή: RIYADH’S MOU
Η λίστα ελέγχου χρησιμεύει ως ένας ολοκληρωμένος οδηγός για να διασφαλιστεί ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί, διασφαλίζοντας έτσι την επιτυχή έκβαση της επιθεώρησης.
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου των Ναυτικών Χρονικών.
Μπορείτε να αποκτήσετε το τεύχος Οκτωβρίου πατώντας εδώ.