Ψηλά στην ατζέντα τόσο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) όσο και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) βρίσκεται εδώ και αρκετές δεκαετίες, το ζήτημα των δικαιωμάτων των ναυτικών που εμπλέκονται σε έρευνες ή κρατήσεις πλοίων.
Σημαντική πρόοδος ως προς το ζήτημα αυτό σημειώθηκε στην τρίτη συνεδρίαση της κοινής τριμερούς ομάδας εργασίας ILO-IMO, που έλαβε χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας (26-28 Νοεμβρίου 2024). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τη δίκαιη μεταχείριση των ναυτικών που κρατούνται σε σχέση με εικαζόμενα εγκλήματα.
Μετά την έγκριση αυτή, οι κατευθυντήριες γραμμές θα διαβιβαστούν προσεχώς στη νομική επιτροπή του IMO κατά την επόμενη σύνοδό της (Μάρτιος 2025) προς έγκριση, καθώς και στο διοικητικό όργανο του ILO.
Στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι να διασφαλιστεί ότι αναγνωρίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τo έννομο συμφέρον των ναυτικών που εμπλέκονται σε εικαζόμενα εγκλήματα. Επιπλέον, επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση των ναυτικών που κρατούνται σε σχέση με εικαζόμενα εγκλήματα από τις δημόσιες αρχές και ότι η έρευνα ή η κράτηση δεν διαρκεί περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο.
Οι κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται στο κράτος λιμένα, τα κράτη σημαίας, τα παράκτια κράτη, τα κράτη των οποίων ο ναυτικός είναι υπήκοος, τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς.