του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά, προέδρου του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά*
Συχνά, ναυτιλιακές επιχειρήσεις που είναι άμεσοι ανταγωνιστές επιλέγουν στρατηγικές συνεργασίας («cooperate to compete»), προκειμένου να αξιοποιήσουν συνέργειες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ναυλωτών. Με ορισμένα πλοία του στόλου τους συμμετέχουν σε μορφές συνεργασίας όπως είναι τα pools, ώστε να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν.
Pool είναι μια μορφή οργανωτικής συνεργασίας, με βάση την οποία ορισμένα πλοία, κατά κανόνα παρόμοιων χαρακτηριστικών και δευτερευόντως παρόμοιου μεγέθους, που ανήκουν σε διαφορετικούς πλοιοκτήτες, συγκεντρώνονται και λειτουργούν υπό κοινή εμπορική διαχείριση, είτε υπό ανεξάρτητη διοίκηση είτε υπό τον άμεσο έλεγχο των μελών που το απαρτίζουν.
Συνήθως το pool επωμίζεται την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης και κάθε λειτουργίας που σχετίζεται με αυτήν, ενώ οι πλοιοκτήτες παραμένουν υπεύθυνοι για το κόστος κεφαλαίου και τη διαχείριση των μονάδων τους
Οι λόγοι, πάντως, για τους οποίους ένας πλοιοκτήτης αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα pool μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:
- Για την εξασφάλιση ναυλώσεων για τα πλοία που θα συμμετάσχουν στο pool.
- Για την καλύτερη αξιοποίηση του στόλου.
- Για τη μείωση του μέσου κόστους εκμετάλλευσης των πλοίων.
- Για την είσοδο σε νέες αγορές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα pools συναντώνται κυρίως στις αγορές των tankers και των bulk carriers.
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 98-99.Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ