2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

0

Οι υγρότοποι καλύπτουν περίπου το 6% της επιφάνειας της Γης και είναι απαραίτητοι για την ανθρώπινη υγεία, την τροφική αλυσίδα, τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων. Στους υγροτόπους περιλαμβάνονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Οι υγρότοποι συνιστούν ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα για τον πλανήτη, καθώς:

  • Προστατεύουν από πλημμύρες και απορροφούν τις υπερβολικές βροχοπτώσεις.
  • Φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, περιορίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Παρέχουν περιοχές αναψυχής και τουρισμού.
  • Προσφέρουν τροφή για πολλές κοινότητες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους υγροτόπους αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης ανάπτυξης. Πολλοί από τους υγροτόπους παγκοσμίως έχουν ήδη χαθεί, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (OHE) γιορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί έναυσμα για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και την ανάληψη δράσεων για την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση των υγροτόπων, οι οποίοι εξαφανίζονται τρεις φορές ταχύτερα από τα δάση.

Η αποκατάσταση των υγροτόπων είναι κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, δύναται να συμβάλει στην εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals ‒ SDGs), οι οποίοι προσβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, τόσο διεθνούς όσο και εθνικής σημασίας. Οι περισσότεροι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000», καθώς φιλοξενούν σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη, κυρίως της ορνιθοπανίδας.