Η Σύμβαση για τους Διεθνείς Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεων στη Θάλασσα του 1972 (Convention on the International Regulations for Preventing Collisions at Sea) υιοθετήθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, με στόχο τη ρύθμιση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ δύο ή περισσότερων πλοίων.
Συγκεκριμένα, η Σύμβαση περιλαμβάνει τους Κανονισμούς Σύγκρουσης (Collision Regulations ‒ COLREGs), οι οποίοι διέπουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των πλοίων (εν πλω, στο λιμάνι, σε αγκυροβόλιο). Οι κανονισμοί προσβλέπουν στην εξασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και στην ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων, καθορίζοντας μεταξύ άλλων τα σχήματα και τα φώτα που πρέπει να φέρουν τα πλοία ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο ή τις λειτουργίες τους. Παράλληλα, αναγνωρίζουν τα συστήματα διαχωρισμού της θαλάσσιας κυκλοφορίας για τη βελτίωση αυτής.
Οι Κανονισμοί Σύγκρουσης περιλαμβάνουν 41 κανόνες και τέσσερα παραρτήματα, τα οποία χωρίζονται στα ακόλουθα έξι μέρη:
Μέρος A – Γενική ορολογία
Μέρος B – Κανόνες πλεύσεως
Μέρος C – Φώτα και σχήματα
Μέρος D – Ηχητικά και φωτεινά σήματα
Μέρος E – Εξαιρέσεις
Μέρος F – Έλεγχος συμμόρφωσης με τη Σύμβαση
Επίσης, τα τέσσερα παραρτήματα περιλαμβάνουν τεχνικές απαιτήσεις για τις συσκευές ηχητικής σηματοδότησης, τα φώτα, τα σχήματα και τη θέση τους στα πλοία, ενώ καθορίζουν και τα διεθνή σήματα κινδύνου.
Συμπερασματικά, η Σύμβαση για τους Διεθνείς Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεων στη Θάλασσα του 1972 αποτελεί έναν θεμελιώδη κανονιστικό μηχανισμό, που διασφαλίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα και μειώνει τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ πλοίων. Η συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς είναι κρίσιμη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.