Οι κυριότερες μορφές μοναδοποίησης των φορτίων στις θαλάσσιες μεταφορές

0

Στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, η μοναδοποίηση των φορτίων αποτελεί βασική πρακτική για την ασφαλή και αποδοτική μεταφορά εμπορευμάτων. Κατά τη μοναδοποίηση, τα φορτία ομαδοποιούνται σε ομοιόμορφες μονάδες και φορτώνονται στο πλοίο με τη βοήθεια γερανών που διαθέτει το ίδιο το πλοίο.

Ανάλογα με τη φύση του φορτίου, χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές μοναδοποίησης. Οι σημαντικότερες είναι οι ακόλουθες:

  • Παλέτες: Πρόκειται για ξύλινες βάσεις, πάνω στις οποίες τοποθετείται και δένεται το φορτίο. Οι παλέτες αποτελούν μία από τις πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές μορφές μοναδοποίησης.
  • Μπάλες φορτίου: Σε αυτή την περίπτωση το φορτίο ομαδοποιείται σε μεγάλα, ομοιόμορφα (και ισοβαρή) δέματα, συνήθως με τη βοήθεια μεγάλων σάκων. Η μορφή αυτή αποτελεί την πιο απλή μορφή μοναδοποίησης φορτίου.
  • Εμπορευματοκιβώτια (containers): Αποτελούν την πιο εξελιγμένη και διαδεδομένη μορφή μοναδοποίησης. Τα εμπορεύματα στοιβάζονται σε σταθερών διαστάσεων εμπορευματοκιβώτια, με την πιο συνηθισμένη μορφή διαστάσεων να συνιστά αυτή των TEUs (Twenty Equivalent Units), δηλαδή μήκους 20 ποδιών, ενώ τα μεγαλύτερα εμπορευματοκιβώτια είναι μήκους 40 ποδιών.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των εμπορευματοκιβωτίων είναι πως η φόρτωση και η εκφόρτωσή τους διεξάγονται με μεγάλη ευκολία, μέσω γερανών, ενώ επιπλέον δεν είναι αναγκαία η απασχόληση μεγάλου αριθμού λιμενεργατών. Παράλληλα, η χρήση εμπορευματοκιβωτίων επιτρέπει την άνευ εμποδίων μεταφόρτωση των εμπορευμάτων, καθώς μπορούν να φορτωθούν σχεδόν σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς.

Ως εκ τούτου, και δεδομένης της εξοικονόμησης κόστους από τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο η τάση ευρείας αξιοποίησης των εμπορευματοκιβωτίων στις θαλάσσιες μεταφορές.

* Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Ναυτιλιακή Οικονομική» των Ευάγγελου Α. Σαμπράκου και Ιωάννη Γ. Γιαννόπουλου (Ίδρυμα Ευγενίδου, Α΄ Έκδοση 2021, σελ. 26).