Μία ουσιαστική ιδιαιτερότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (διαχείρισης πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίων) συνδέεται με την ευελιξία τους. Είναι γνωστό ότι η μεταβλητότητα των αγορών μπορεί να οδηγήσει σε σύντομες περιόδους κερδοφορίας και σε μακροχρόνιες περιόδους αρνητικών αποδόσεων. Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της μια ναυτιλιακή επιχείρηση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση διαφέρουν από τα αντίστοιχα μιας επιχείρησης στην ξηρά.
Σε παρατεταμένες περιόδους χαμηλών ναύλων, πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις είναι πιθανό να παρουσιάζουν ζημιές. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν παύουν τη λειτουργία τους, αλλά επιχειρούν στρατηγικές και διοικητικές αναδιαρθρώσεις, όπως αλλαγή σημαίας, απασχόληση ναυτικών χαμηλού κόστους, αναβολή των μη απαραίτητων επισκευών του πλοίου, μείωση της ταχύτητας του πλοίου, προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους. Όταν αυτά τα εργαλεία εξαντληθούν, προχωρούν στον παροπλισμό των πλοίων τους, αναμένοντας τη βελτίωση των ναύλων για την επανενεργοποίησή τους.
Ο παροπλισμός των πλοίων γίνεται σε αγκυροβόλια που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το αγκυροβόλιο του κόλπου της Ελευσίνας. Τα πλοία αγκυροβολούν το ένα δίπλα στο άλλο, σε αντίθετη κατεύθυνση, με τρόπο που αποτελούν σειρά.
Βέβαια, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ικανότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους (εφόσον υπάρχουν τέτοιες) και να αναλάβουν το κόστος παροπλισμού του πλοίου. Ο παροπλισμός ενός πλοίου επιλέγεται όταν το κόστος του είναι μικρότερο από τη ζημιά που θα υποστεί η ναυτιλιακή επιχείρηση διατηρώντας το ενεργό.
Το κόστος παροπλισμού περιλαμβάνει τακτικές και έκτακτες δαπάνες. Στις τακτικές περιλαμβάνονται οι δαπάνες ταξιδιού προς το σημείο παροπλισμού, οι δαπάνες αποζημίωσης και επαναπατρισμού του πληρώματος, καθώς και οι δαπάνες για να τεθούν τα μηχανικά μέρη σε κατάσταση συντήρησης. Στις έκτακτες περιλαμβάνονται οι δαπάνες επανεκκίνησης του πλοίου.
Ο παροπλισμός των πλοίων αποτελεί μια στρατηγική ευελιξίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, καθώς τους επιτρέπει να αποσυρθούν προσωρινά από μια ανταγωνιστική αγορά δίχως να απολέσουν το μερίδιό τους σε αυτήν. Όταν η ναυλαγορά ανακάμψει, τα παροπλισμένα πλοία μπορούν με ευκολία να επιστρέψουν στην αγορά διεκδικώντας απασχόληση, εάν φυσικά είναι αξιόπλοα και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κανονισμών, προσφέροντας ανταγωνιστικούς όρους μεταφοράς.
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 120.Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ