Η αγορά των bulk carriers χαρακτηρίζεται από συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, γεγονός που σημαίνει πως οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης δημιουργούν ισορροπία στην αγορά και καθορίζουν τα εκάστοτε επίπεδα των ναύλων.
Ως εκ τούτου, ο πλοιοκτήτης δεν έχει παρά να επιλέξει ανάμεσα στο να ναυλώσει το πλοίο του σύμφωνα με τα επίπεδα εκείνα στα οποία κυμαίνεται η ναυλαγορά ή να το παροπλίσει ‒σε περιόδους ύφεσης‒ περιμένοντας την αγορά να ανακάμψει. Σε κάθε περίπτωση, συμφέρει τον πλοιοκτήτη να αποδέχεται ναύλους οι οποίοι καλύπτουν το μεταβλητό κόστος του πλοίου του.
Το μέγεθος της προσφοράς αφορά τη χωρητικότητα ενός πλοίου. Στην περίπτωση των bulk carriers, λόγω της φύσης των μεταφερόμενων φορτίων και του μεγέθους της ζήτησης αυτών, η προσφορά αφορά στο σύνολο της χωρητικότητας ενός πλοίου, βάσει ενός προκαθορισμένου ναυλοσυμφώνου.
Καθώς η αγορά διακρίνεται από συνθήκες ανταγωνισμού, στην προσφορά χωρητικότητας για τη μεταφορά χύδην φορτίων μπορούμε να διακρίνουμε τα εξής:
- Οι ναυτιλιακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά είναι πολυάριθμες και διεσπαρμένες σε ολόκληρη την υφήλιο.
- Για τα περισσότερα χύδην φορτία δεν απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες και φροντίδα για τη μεταφορά τους, οπότε ο όγκος της προσφοράς χωρητικότητας εξαρτάται από άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ταχύτητα.
- Οι ναύλοι εμφανίζουν συνεχείς μεταβολές, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται κάθε φορά η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
- Λόγω του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της αγοράς, η προσφορά χωρητικότητας πολλές φορές διακρίνεται από μεταβολές, ακολουθώντας αυτές της ζήτησης, οι οποίες οφείλονται στις κυκλικές διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας και στην εμπορική πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων.
* Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Ναυτιλιακή Οικονομική» των Ευάγγελου Α. Σαμπράκου και Ιωάννη Γ. Γιαννόπουλου (Ίδρυμα Ευγενίδου, Α΄ Έκδοση 2021, σελ. 24).