Τμήμα επικοινωνίας: Η πολύπλευρη συμβολή του στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις

0

Στο σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον λειτουργίας, η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Συνεπώς, πρόσθετο καθήκον κάθε επιχείρησης αποτελεί η μέριμνα για την εικόνα της και τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται γνωστή στους μετόχους, στους πελάτες-ναυλωτές και στους λοιπούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους (προμηθευτές, εργαζομένους, τοπική κοινωνία, κυβέρνηση, επαγγελματικές ενώσεις).

Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις δημιουργούν ειδικό τμήμα επικοινωνίας, το οποίο διαχειρίζεται τις σχέσεις τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικότερα με όσες ομάδες εμπλέκονται στη λειτουργία τους.

Η επικοινωνία είναι κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των επιχειρήσεων όχι μόνο σε συνθήκες ομαλές, όταν στόχος τους είναι η μετάδοση της εικόνας και του έργου τους στις διάφορες ομάδες που αναφέρθηκαν, αλλά και σε συνθήκες κρίσης (π.χ. ναυτικό ατύχημα, διαρροή καυσίμων στη θάλασσα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εξελίξεις μπορεί να είναι τόσο ραγδαίες, που να ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα ακόμα και καλά οργανωμένων προγραμμάτων δημοσιότητας και επικοινωνίας.

Για τον λόγο αυτόν, πολλές επιχειρήσεις εντάσσουν τα τμήματα επικοινωνίας στον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (διαχείρισης κρίσεων). Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα τμήματα επικοινωνίας αναλαμβάνουν την ειδική ευθύνη του σχεδιασμού, του συντονισμού και της υλοποίησης των δράσεων επικοινωνίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με κάθε άλλη ομάδα ατόμων που εμπλέκεται στην κατάσταση.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο, η λειτουργία της επικοινωνίας επεκτείνεται και στις σχέσεις τους με τους μετόχους. Λόγω της ανάγκης για συχνή και έγκυρη ενημέρωση των επενδυτών και των μετόχων, η λειτουργία της επικοινωνίας επεκτείνεται και στην υποστήριξη της τιμής της μετοχής των επιχειρήσεων μέσω της προώθησης της εικόνας τους.

* Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του Καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σελ. 181.