Από την 1η Νοεμβρίου 2022, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) υιοθέτησε ορισμένες τροποποιήσεις στο Παράρτημα VI της διεθνούς σύμβασης για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία (MARPOL). Οι συγκεκριμένες τεχνικές και επιχειρησιακές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι οποίοι στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων βραχυπρόθεσμα και ως εκ τούτου στη μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας μακροπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο IMO εισήγαγε τον Σχεδιαστικό Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης Πλοίων (Energy Efficiency Design Index ‒ EEDI), ο οποίος αντανακλά την ενεργειακή απόδοση των πλοίων. Ο εν λόγω δείκτης τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και είναι υποχρεωτικός για κάθε νέο πλοίο 400 gt και άνω.
Ο υπολογισμός του δείκτη EEDI πραγματοποιείται βάσει κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και τεχνικών προδιαγραφών των νέων πλοίων, όπως η χωρητικότητα, η ταχύτητα, ο κινητήρας και το είδος του καυσίμου που αξιοποιεί για την πρόωσή του. H τιμή του δείκτη EEDI εκφράζεται σε γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ως προς το μεταφορικό έργο του πλοίου και αντιστοιχεί στον επιτευχθέντα EEDI (Attained). Συνεπώς, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του δείκτη, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το πλοίο.
Παράλληλα, πέραν του επιτευχθέντος EEDI, για κάθε νέο πλοίο υπολογίζεται και ο απαιτούμενος EEDI (Required). Ο όρος «απαιτούμενος» αναφέρεται στην υποχρεωτική ή επιθυμητή τιμή του δείκτη που αναμένεται να πληροί το πλοίο, βάσει των διεθνών κανονισμών και περιβαλλοντικών προτύπων. Σταδιακά, αυτά τα πρότυπα γίνονται πιο αυστηρά, ώστε να προωθήσουν τη ναυπήγηση ενεργειακά αποδοτικών πλοίων και την ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών.