Η Isalos.net, στο πλαίσιο του 15ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, διοργάνωσε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ναυτιλιακή Βιομηχανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις τεχνολογίες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος».
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»).
Σημειώνεται πως το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση των νέων, επέστρεψε δυναμικά το 2025, γιορτάζοντας την 15η διοργάνωση, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ανάδειξη νέων επαγγελματικών ευκαιριών σε σημαντικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας της χώρας.
Πριν την έναρξη της θεματικής συζήτησης, προηγήθηκε παρουσίαση από τον κ. Μάνο Χαρίτο, Researcher/Analyst του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά, η οποία είχε ως σκοπό να αναδείξει στο νεαρό ακροατήριο της εκδήλωσης, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα αριθμητικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπό ελληνική διαχείριση εμπορικού στόλου, στη σημασία του Πειραιά/Αθήνας ως κέντρου πλοιοδιαχείρισης, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η ναυτιλία των Ελλήνων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής της Isalos.net, Παναγιώτης Κόρακας, συμμετείχαν οι:
· κ. Αναστασία Κουβερτάρη, Senior Lead – Human Competency, Human Safety & Risk,Lloyd’s Register Maritime Decarbonisation Hub.
· κ. Δημήτρης Πατρίκιος, Managing Director, V.Ships Greece Ltd.
· κ. Θεοχάρης Τερζής, Ιδρυτής/CEO, Vsltec.
· κ. Ανδρέας Χρυσοστόμου, CSO, Tototheo Global.
Το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε σε θέματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκαν οι τρέχουσες αλλά και επερχόμενες εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Ο πρώτος κύκλος ερωτήσεων, που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές, στόχευσε στην ανάδειξη των σημαντικότερων τεχνολογιών που απασχολούν τη ναυτιλία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φλέγον ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης για την πρόωση των εμπορικών πλοίων. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το μόνο δεδομένο που υπάρχει αυτήν την χρονική στιγμή, είναι η ανάγκη για στροφή της ναυτιλίας προς τα εναλλακτικά καύσιμα, με στόχο την ολική απανθρακοποίηση μέχρι το έτος 2050. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εναλλακτικές μορφές πρόωσης, με την πυρηνική ενέργεια να αναφέρεται ως μία λύση που ενδεχομένως πρέπει να εξεταστεί παρά τις κοινωνικές ανησυχίες που εγείρει.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχουν αποκτήσει οι ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και η κυβερνοασφάλεια για τη ναυτιλιακή βιομηχανία του σήμερα. Το ενδιαφέρον των ομιλητών επικεντρώθηκε επίσης γύρω από το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης και της ομαλής εισχώρησης του ΑΙ στον ναυτιλιακό κλάδο.
Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή της τεχνολογίας επηρεάζει την αγορά εργασίας και διαμορφώνει τις ανάγκες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Οι συμμετέχοντες του πάνελ, ανέφεραν πως η είσοδος της τεχνολογίας, παρά το φόβο της αντικατάστασης του ανθρώπινου παράγοντα, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεως εργασίας. Μάλιστα, ως παραδείγματα αναφέρθηκαν επαγγέλματα τα οποία έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία με την στροφή προς το περιβάλλον και την ψηφιοποίηση, όπως είναι λόγου χάρη οι ESG analysts, οι χημικοί υλικών, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το μάρκετινγκ κ.α.
Οι ομιλητές δεν δίστασαν να αναφερθούν στη Γενιά Ζ και τα χαρακτηριστικά που αναζητά μια ναυτιλιακή εταιρεία σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Όπως ανέλυσαν οι ομιλητές, ο Πειραιάς, κυρίως μετά το 2000, έχει μετασχηματιστεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα ναυτιλιακά hub παγκοσμίως, απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους. Επομένως, η ελληνική ναυτιλία, η οποία πρωταγωνιστεί στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα, αναζητά και θα συνεχίσει να αναζητά νέα άτομα που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον συγκεκριμένο κλάδο.
Τέλος, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό, σχετικά με τις κυριότερες δεξιότητες με τις οποίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος, όποιος θέλει να απασχοληθεί επιτυχώς στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι ομιλητές ανέδειξαν μεταξύ άλλων πως η ορθή επικοινωνία, και η δημιουργία υγιών σχέσεων, τόσο στο γραφείο όσο και στο πλοίο, αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ναυτιλίας και το κύριο προσόν που αναζητούν οι εταιρείες κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Ταυτόχρονα, έννοιες όπως η «επαγγελματική περιέργεια» (curiosity) αλλά και η διάθεση και αποφασιστικότητα κάποιου να εργαστεί, αναφέρθηκαν ως σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον μελλοντικό επαγγελματία της ναυτιλίας.
Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη: