Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν τη ζήτηση χωρητικότητας στις θαλάσσιες μεταφορές

0

Η ναυτιλία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εξασφαλίζει την εύρυθμη ροή αγαθών και πρώτων υλών, μέσω των ωκεανών και των θαλασσών του πλανήτη. Ωστόσο, η ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές δεν παραμένει σταθερή, αλλά επηρεάζεται από πολλούς και συχνά απρόβλεπτους παράγοντες.

Ειδικότερα, οι παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος της ζήτησης χωρητικότητας είναι οι ακόλουθοι:

  • Οικονομική ανάπτυξη: Οι διακυμάνσεις στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης διαμορφώνουν τις συνθήκες στο θαλάσσιο εμπόριο, καθώς δημιουργούν κυκλικές διακυμάνσεις στη ζήτηση πλοίων και κατ’ επέκταση στη ζήτηση χωρητικότητας.
  • Σύνθεση παγκόσμιου εμπορίου: Οι γεωγραφικές πηγές προσφοράς και ζήτησης των διαφόρων αγαθών υποδεικνύουν συγχρόνως και τις πηγές ζήτησης χωρητικότητας. Παράλληλα, καθορίζουν τις θαλάσσιες διαδρομές, τις οποίες κάθε αγαθό ακολουθεί, ώστε να προσεγγίσει τους προορισμούς του.
  • Αποστάσεις πλεύσης: Οι αποστάσεις που διανύονται κατά τη θαλάσσια μεταφορά των αγαθών από τους τόπους παραγωγής στους τόπους κατανάλωσης είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της ζήτησης χωρητικότητας.
  • Διακυμάνσεις παγκόσμιας οικονομίας και τυχαία γεγονότα: Η ζήτηση χωρητικότητας επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από τυχαία γεγονότα, όπως είναι τα διάφορα πολιτικά γεγονότα. Μια στασιμότητα στην παγκόσμια οικονομία ή ένας πόλεμος δημιουργούν ανακατατάξεις στις συνθήκες διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου και, κατά συνέπεια, στα μεγέθη της ζήτησης χωρητικότητας.

* Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Ναυτιλιακή Οικονομική» των Ευάγγελου Α. Σαμπράκου και Ιωάννη Γ. Γιαννόπουλου (Ίδρυμα Ευγενίδου, Α΄ Έκδοση 2021, σελ. 38).