Η Κύπρος έχει πλέον εντείνει τις προσπάθειες της προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της ως ναυτιλιακή μητρόπολη, διεκδικώντας, όχι μόνο εταιρείες διαχείρισης πλοίων αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Η έμφαση που δίνει, τόσο η Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και οι θεσμικοί φορείς της χώρας στην προώθηση της κυπριακής ναυτιλιακής συστάδας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Adopt a ship».
Το πρόγραμμα υιοθεσίας πλοίου αποτελεί πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA, με στόχο να φέρει τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Κύπρου πιο κοντά στη θάλασσα και τη ναυτιλία. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα υιοθεσίας πλοίου βρίσκεται υπό την αιγίδα των κυπριακών υπουργείων Συγκοινωνιών και Έργων και Παιδείας και Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος οι νέοι μαθητές, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, διατηρούν εβδομαδιαία ηλεκτρονική επικοινωνία με το πλήρωμα του «υιοθετημένου» πλοίου. Σκοπός της επικοινωνίας είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων μαθητών για τα δρομολόγια που ακολουθεί το πλοίο, τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει, αλλά και τις δραστηριότητες των ναυτικών, σε εβδομαδιαία βάση.
Σημειώνεται πως το «Adopt a ship» εφαρμόζεται για 11 συναπτά έτη. Στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 80 δημοτικά σχολεία της Κύπρου, με στόχο την ένταξη 100 σχολείων συνολικά.
Στο πλαίσιο του Maritime Cyprus 2017 η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Violeta Bulc και ο γενικός γραμματέας του IMO, Ki-tack Li, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Μεταφορών, το γενικό διευθυντή του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, τον πρεσβευτή του IMO στην Κύπρο, τον γενικό γραμματέα της CYMEPA, το Γενικό Διευθυντή της Columbia Shipmanagement και άλλους εμπλεκομένους, επισκέφθηκαν το 21ο δημοτικό σχολείο Λεμεσού για να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα και να συζητήσουν με τους μαθητές για τις εμπειρίες τους μέσα από την εφαρμογή του «Adopt a ship».
Σύμφωνα με τη CYMEPA και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το πρόγραμμα υιοθεσίας πλοίου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το «άνοιγμα» της κυπριακής ναυτιλιακής συστάδας στην κοινωνία αλλά και για την προσέλκυση, όσο το δυνατόν περισσότερων νέων, στο ναυτικό επάγγελμα.
Σε σχετική ερώτηση από τον γενικό γραμματέα του IMO, πολλοί μαθητές δεν δίστασαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το ναυτικό επάγγελμα, ενώ σε ερώτηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου σχετικά με το τι απολαμβάνουν περισσότερο από την επικοινωνία με το πλήρωμα του πλοίου, υπέδειξαν τις φωτογραφίες που λαμβάνουν σε τακτική βάση από τα διάφορα λιμάνια που επισκέπτεται το πλοίο.
Ο ενθουσιασμός της Ευρωπαίας Επιτρόπου και του γενικού γραμματέα του IMO ήταν τόσο μεγάλος, που εκφράστηκε με μια «selfie» με τους μαθητές του 21ου δημοτικού σχολείου Λεμεσού.
Οι πρωτοβουλίες των Κυπρίων φαίνεται να αποδίδουν, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το Κυπριακό Ναυτικό Επιμελητήριο, στις δύο νεοσύστατες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Κύπρου σπουδάζουν ήδη 150 σπουδαστές, ενώ 40 ακόμη Κύπριοι σπουδαστές φοιτούν στις ελληνικές Ακαδημίες.
Σημειώνεται πως κατά την παρουσίαση του επετειακού τόμου των Ναυτικών Χρονικών «Το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα: Η συμβολή της Ναυτικής Εκπαίδευσης. 70 χρόνια από την ιδέα σύστασης Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης» ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα «Adopt a ship» της Κύπρου, αναφέροντας πως ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος και στην Ελλάδα.