Οι δύο παγκόσμιες πρωταθλήτριες της ολυμπιακής ιστιοπλοϊκής κατηγορίας 470, Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου αποδεχόμενες την πρόσκληση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, βρέθηκαν στο νησί της Χίου από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας τις αρετές του ναυταθλητισμού.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να ξεκινάμε μία σειρά παρουσιάσεων του αθλήματος που αγαπάμε από την Χίο και τα Καρδάμυλα, το νησί και το χωριό που αποτελούν το κέντρο της ναυτικής παράδοσης και ναυτιλίας για την χώρα μας» σημείωσε η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου κατά την εισαγωγή της παρουσίασης.
«Ο ναυταθλητισμός, μας έδειξε τον σωστό δρόμο, να βάζουμε στόχους, να αναζητούμε τους τρόπους για να τους πετυχαίνουμε, να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε και στο τέλος της ημέρας να κοιτάμε πίσω και να νιώθουμε περήφανες» σημείωσε η Μαρία Μπόζη, παροτρύνοντας τα νεαρά παιδιά να επιμείνουν στην προσπάθεια τους και στους στόχους τους.
«Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, που υπομένει, επιμένει, προσπαθεί, οργανώνει και τελικά μεγαλουργεί. Αυτά τα δύο κορίτσια είμαι βέβαιος, ότι θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια να μας κάνουν περήφανους και θα συνεχίσουν να κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά, ακόμη και στο Τόκιο το 2020» σημείωσε ο διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Μιχάλης Μπελέγρης, αποχαιρετώντας τις δύο νεαρές κοπέλες, ευχόμενος να επισκεφθούν το ναυτικό νησί της Χίου σύντομα.
Στις ημέρες παραμονής τους στο νησί της Χίου, τα δύο χρυσά κορίτσια της ελληνικής ιστιοπλοΐας, επισκέφθηκαν τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Χίου και του Ναυτικού Ομίλου Καρδαμύλων κατά την διάρκεια των προπονήσεων τους, ενώ παρουσίασαν στις κατάμεστες αίθουσες του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και της Μαθητικής Στέγης «Το Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα την αξία του ναυταθλητισμού, την επιρροή του στην καθημερινή ζωή και πως ο πρωταθλητισμός μπορεί από αυτοσκοπός να γίνει το μέσο για την ολοκλήρωση του χαρακτήρα των αθλητών. «Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις δομές του Ιδρύματος Μ. Τσάκος, αλλά πολύ περισσότερο από τις δράσεις τους. Ενημερωθήκαμε για όλα τα προγράμματα ναυτικής έρευνας, για την λειτουργία της Μαθητικής Στέγης στα Καρδάμυλα, αλλά και για τις εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνονται για το μέλλον. Ευχόμαστε πραγματικά κάθε επιτυχία στο έργο του» σημείωσαν κλείνοντας την ομιλία τους και αποχαιρετώντας τους μικρούς και μεγάλους ακροατές.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, σχεδιάζει μία σειρά παρουσιάσεων από διακεκριμένους αθλητές, θέλοντας να μοιραστούν τις προσπάθειες και τις εμπειρίες τους με μικρούς και μεγάλους φίλους.