Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη,
Το 2017 ήταν μια χρονιά που κόστισε πάνω από 100 ζωές ναυτικών σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και ειδικά στη θάλασσα της Κίνας. Δυστυχώς παρά τις ευχές της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας για μια χρονιά με λιγότερα ναυτιλιακά ατυχήματα η νέα χρονιά ξεκίνησε με τη σύγκρουση του δεξαμενόπλοιου μεγέθους Suezmax M SANCHI, ιρανικών συμφερόντων, φορτωμένο με ελαφρύ αργό πετρέλαιο (light crude oil) από το Ιράν με προορισμό τη Ν. Κορέα και του πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου CF CRYSTAL, κινεζικών συμφερόντων, φορτωμένο με σιτηρά από λιμάνι των Η.Π.Α., με προορισμό λιμάνι στα στενά του Μποχάι.
Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης το δεξαμενόπλοιο τυλίχτηκε στις φλόγες λόγω διαρροής πετρελαίου από τις δεξαμενές του με το σύνολο των 32 μελών του πληρώματος του να αγνοείται με την ελπίδα ότι είναι ασφαλείς σε κάποιο σημείο του πλοίου όπου δεν υπάρχει πυκνός καπνός και λόγω των συνθηκών δεν μπορεί ακόμα να γίνει διάσωση από τα πλωτά και τα εναέρια μέσα έρευνας διάσωσης των κινεζικών αρχών που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος.
Τα τελευταία νέα σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο της Κίνας σε ό,τι αφορά το δεξαμενόπλοιο απειλείται από τον κίνδυνο της έκρηξης, τεράστιας διαρροής πετρελαίου και τελικά της βύθισης του προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Το φορτηγό πλοίο CF CRYSTAL υπέστη ζημιές αλλά το πλήρωμα του είναι ασφαλές και το πλοίο δεν κινδυνεύει.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δύο πλοία συγκρούστηκαν παραμένουν αδιευκρίνιστες και σαφώς προέχει η διάσωση των αγνοουμένων και δευτερευόντως η έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης και τον καταμερισμό των ευθυνών στα πλοία.
Παρά την έλλειψη στοιχείων από τα δεδομένα που υπάρχουν όπως τον προορισμό των πλοίων και το χάρτη της περιοχής καταλήγουμε στη σκηνή της σύγκρουσης και ακολούθως στις εξής σκέψεις:
Περιοχή του ατυχήματος και πιθανές πορείες των πλοίων σύμφωνα με τον προορισμό τους
· Η σύγκρουση συνέβη λίγο μετά το λυκόφως, δηλαδή από το πέρασμα της μέρας στη νύχτα όπου η δυσκολία αναγνώρισης στόχων μεγαλώνει.
· Η σφοδρότητα της σύγκρουσης δηλώνει ότι στις γέφυρες των πλοίων δεν έγινε τίποτα για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την επικείμενη σύγκρουση.
· Από τη φωτογραφία που έχει δημοσιοποιηθεί το δεξαμενόπλοιο (κόκκινο πλοίο) φαίνεται να έχει χτυπηθεί στη δεξιά πλευρά του και σύμφωνα με τους κανονισμούς για την αποφυγή σύγκρουσης (COLREGS) πρέπει να δίνει προτεραιότητα σε πλοία από τη δεξιά πλευρά του.
· Επίσης από το αποτέλεσμα της σύγκρουσης προδίδεται και η σφοδρότητα της αφού το φορτηγό πλοίο (μπλε πλοίο) κατάφερε να φθάσει στο εσωτερικό κέλυφος του πλοίου όπου ήταν φορτωμένο το πετρέλαιο, δηλαδή χτύπησε το εξωτερικό κέλυφος, κατέστρεψε όλες τις ενισχύσεις και διαπέρασε και το εσωτερικό κέλυφος. Είναι βέβαιο ότι στη γέφυρα του φορτηγού κανένας δεν υπολόγισε τη σύγκρουση είτε λόγω πεποίθησης ότι «πλέουμε συμφώνως κανονισμού» είτε λόγω φτωχής αντίληψης της κατάστασης.
· Σύμφωνα με τις πορείες των πλοίων το φορτηγό χτύπησε το δεξαμενόπλοιο στην δεξιά το πλευρά με την ευθύνη σύμφωνα με τον κανονισμό να βαραίνει το δεξαμενόπλοιο, αλλά το φορτηγό πλοίο φαίνεται ότι αντέδρασε σαν το δεξαμενόπλοιο να μην υπήρχε και επωμίζεται έτσι ίσο μερίδιο ευθύνης.
Η περιοχή και η ώρα που συνέβη το ατύχημα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς και η πυκνή κίνηση των αλιευτικών στην περιοχή. Η συγκεκριμένη σύγκρουση τελικά δείχνει σε όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα ότι το διπλό κέλυφος των δεξαμενόπλοιων από μόνο του δεν διασφαλίζει την αποφυγή της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος όσο καταστρατηγούνται οι διεθνείς κανονισμοί της θαλάσσιας κυκλοφορίας με τους αξιωματικούς που στελεχώνουν τα πλοία να στερούνται αντίληψης της κατάστασης και της κουλτούρας ασφαλείας με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα. Με την ελπίδα όλοι οι ναυτικοί να διασωθούν πρέπει να σχεδιάσουμε τη βεβαιότητα της μη επανάληψης παρόμοιου περιστατικού.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά