Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της διεθνούς ναυτιλίας αποτελεί η χρήση ναυτιλιακών καυσίμων μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5%, για όλα ανεξαιρέτως τα πλοία, από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως έχει ορίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.
Κατά τη διάρκεια του 2ου ετήσιου Capital Link Cyprus Shipping Forum το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τους ομιλητές του συνεδίου, οι οποίοι ανέφεραν πως πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και ακόμη μοιάζει να μην έχει πλήρως ξεκαθαρίσει το τοπίο του τρόπου αντιμετώπισής της. «Wait and See attitude» είναι η λύση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τόσο ο καπτ. Eberhard Koch, Chairman, CEO & Partner ‒ OL Shipping Group, όσο και ο κ. John Su, President & CEO ‒ Erasmus Shipinvest Group, με δεδομένο ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί όχι μόνο το εάν η βιομηχανία πετρελαίου θα έχει τη δυνατότητα παροχής καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, αλλά και το εάν εν τέλει θα εφαρμοστεί ο κανονισμός. Από την άλλη, τονίστηκε ότι η επιλογή τοποθέτησης scrubbers είναι μεν μια υπαρκτή λύση, αλλά συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος, ενώ παραμένει το ερώτημα εάν είναι τεχνικώς εφικτή η εφαρμογή της στα μικρής χωρητικότητας πλοία. «Δεν θέλουμε να δούμε πάνω στα πλοία μας διυλιστήρια», σημείωσε με έμφαση ο κ. Roine Ahlquist.
Ως απάντηση στην πρόκληση μείωσης των εκπομπών ρυπογόνων αερίων από τη ναυτιλία, αρκετοί εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή είναι η μείωση της ταχύτητας, το λεγόμενο «slow steaming». Ο κ. Μαρίνος Αναστασίου, Newbuilding Technical Manager ‒ Starbulk S.A., στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι για τον ίδιο η λύση για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων είναι το slow steaming, προσθέτοντας πως δεν «πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πλοία καίνε το 5% των ορυκτών καυσίμων που καταναλώνονται στον πλανήτη». Κατά συνέπεια δεν είναι τα πλοία που προκαλούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Επιπλέον, σημείωσε ότι η επιλογή αυτής της λύσης θα οδηγήσει και σε ανάγκη για περισσότερα πλοία στην αγορά, άρα θα λειτουργήσει με διπλό όφελος για τη βιομηχανία και το κλίμα. Πάντως, ο ίδιος τόνισε, κάτι που και πολλοί ακόμα ομιλητές παρατήρησαν, ότι «οι κανονισμοί δεν φέρνουν πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα» και επέμεινε ιδίως στο ζήτημα των scrubbers και στο ενεργοβόρο αλλά και κοστοβόρο της χρήσης τους.
Στο ζήτημα των scrubbers αναφέρθηκε και ο δρ Λουκάς Μπαρμπαρής, President ‒ Safe Bulkers, τονίζοντας ότι είναι σαφώς δύσκολη η εγκαταστάση scrubbers σε όλα τα πλοία, ενώ για τον ίδιο είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία που φέρει το κύριο βάρος της απάντησης στο εάν θα υπάρχουν σύντομα προς διάθεση και χρήση τα απαραίτητα καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Ενδιαφέρον στην παρέμβαση του δρος Λουκά Μπαρμπαρή είχε και η επισήμανσή του ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στη σωστή εκπαίδευση των πληρωμάτων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις με όρους ασφάλειας και ποιότητας.