Ο νηογνώμονας DNV GL εξέδωσε μια νέα επίσημη έκθεση στην οποία αξιολογεί ένα μεγάλο εύρος εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων και τεχνολογιών.
Η έκθεση με τίτλο “Alternative fuels and technologies for greener shipping” εξετάζει το κομμάτι των τιμών, τη διαθεσιμότητα, τις ρυθμιστικές προκλήσεις και τα περιβαλλοντικά οφέλη των εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το LNG, το LPG, το υδρογόνο, οι κυψέλες καυσίμου, οι υβριδικές τεχνολογίες και συστήματα μπαταριών, ενώ γίνεται και σύγκριση των παραπάνω λύσεων σε σχέση με τη χρήση συμβατικού καυσίμου σε συνδυασμό με scrubbers, καθώς και με τις νέες εναλλακτικές λύσεις καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση προβλέπει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων που σήμερα χρησιμοποιούν συμβατικά καυσίμα, θα μεταβεί είτε σε συμβατικά καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο είτε θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί βαρύ μαζούτ (HFO) σε συνδυασμό με ένα σύστημα scrubber. Για τα νεότευκτα πλοία, η εφαρμογή του Global Sulphur Cap θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, με το LNG να αποτελεί την πρώτη επιλογή σύμφωνα με το νηογνώμονα.
Ο κ. Gerd Würsig, Business Director στο τμήμα Alternative fuelled ships του DNV GL, ανέφερε: “Το LNG έχει ήδη ξεπεράσει τα εμπόδια που σχετίζονται με τη διεθνή νομοθεσία και διατίθεται σε επαρκείς ποσότητες σήμερα για να καλύψει τις απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας για πολλά χρόνια. Επίσης, ικανοποιεί τις αυξανόμενες απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών CO2, NOx και σωματιδίων. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, η βέλτιστη ιδέα για μια συγκεκριμένη εφαρμογή πρέπει να καθορίζεται από τον πλοιοκτήτη κατά περίπτωση, και στο DNV GL είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης.”
Μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης, ο DNV GL προτίθεται να προσφέρει στη ναυτιλιακή κοινότητα γνώσεις που θα τη βοηθήσουν να προετοιμαστεί για το επερχόμενο Global Sulphur Cap το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Φωτό: dnvgl.com
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά