Του κ. Μάριου Π. Καρνέση, Managing Director της MPK Shipping Inc.
To σύστημα τύπου αξιολόγησης TMSA ως κύκλος συνεχούς βελτίωσης επιδιώκει να ενθαρρύνει την αυτορρύθμιση και να προάγει τη συνεχή εξέλιξη, παρέχοντας στις διαχειρίστριες εταιρείες ένα μέσο αξιολόγησης του δικού τους safety management system, σε σχέση με μια σειρά από δείκτες απόδοσης, και ένα δυναμικό εργαλείο με το οποίο μπορούν να αποδείξουν την ισχυρή τους δέσμευση στο safety and environmental excellence. Η διαφοροποίηση που θέτουν τα τέσσερα βασικά κλειδιά- στάδια-δείκτες επίδοσης του TMSA –Σχεδιασμός (Plan), Δράση (Act), Αξιολόγηση (Measure), Βελτίωση (Improve) –, σε σχέση με τα standards των διαχειριστριών εταιρειών που ενσωματώνουν τις αρχές του ISM Code incident-free operations στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας κάθε διαχειρίστριας, ανταγωνιστικά προς όφελος του ευρύτερου συνόλου της ναυτικής βιομηχανίας.
Αυτή η συνεχής βελτιστοποίηση της απόδοσης και της υπεροχής του management σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, όπως αυτά εφαρμόζονται στα tankers μέσω του TMSA, βρίσκει σημείο αναφοράς και στον τομέα των dry, από πλευράς δημιουργίας εξειδικευμένων προτεινόμενων κριτηρίων, τα οποία αναβαθμίζουν τον κλάδο και αποτελούν βασική πηγή πληροφόρησης για τους ναυλωτές, αντιστοίχως όπως οι εταιρείες πετρελαιοειδών στα tankers, που δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή ναύλωσης πλοίων τα οποία έχουν σωστή συντήρηση και εφαρμόζουν ορθά τις διαδικασίες και του TMSA, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους για την τελική επιλογή του πλοίου.
Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στη βιομηχανία της ναυτιλίας είναι αναμφίβολα ραγδαίες, με τον τομέα των συντηρήσεων για τη λειτουργική διαχείριση των πλοίων να έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη επιρροή. Η ναυτιλία μας αλλάζει διαρκώς πρόσωπο και μετατρέπεται σε μια ασφαλή βιομηχανία ποιοτικής λειτουργίας των πλοίων, υπό το πρίσμα ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ως στόχο να μεταφέρουμε τα best practices σε όλο τον στόλο μέσα από τη συνεχή εφαρμογή των βελτιωμένων μεθόδων και διαδικασιών ασφάλειας με σταθερά και μελετημένα βήματα, καθώς το ρίσκο στη ναυτιλία ισοδυναμεί με κίνδυνο. Ο κίνδυνος στη ναυτιλία είναι μη αποδεκτός, γιατί εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Όσον αφορά το κόστος του προγράμματος, σίγουρα αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, αλλά τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια εταιρία και μπορεί να προέρχονται από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας είναι τεράστια, π.χ. ελαχιστοποίηση πιθανότητας κινδύνου εμπλοκής σε ατύχημα, δημιουργία ανταγωνιστικών πλοίων.
Έχω την πεποίθηση ότι σε έναν χώρο όπου η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, και καθώς το πεδίο δράσης του TMSA επεκτάθηκε με τη δεύτερη έκδοσή του το 2008, έτσι ώστε να γίνει αξιοποιήσιμο από όλους τους tankers operators (coastal vessels and barges), ίσως σύντομα γίνουμε κοινωνοί μιας νέας αναπόδραστης ανάγκης να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές και στα bulk carriers, που όσο κι αν οι πλοιοκτήτριες ή/και οι διαχειρίστριες εταιρείες βλέπουμε το κόστος και τη χαμηλή ναυλαγορά των τελευταίων ετών σαν αρνητικό παράγοντα της επένδυσης, εντούτοις διαφαίνεται προτιμότερο να προσβλέπουμε και να επιδιώκουμε την επίτευξη ανώτερων επιπέδων στους τομείς ασφάλειας, οργάνωσης και απόδοσης. Safety first!
Απόσπασμα από τo άρθρο του κ. Μάριου Π. Καρνέση με τίτλο «Το TMSA αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για τις διαχειρίστριες εταιρείες», Ναυτικά Χρονικά, Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2018, σ. 58