Η Isalos.net βρέθηκε στα Καρδάμυλα, και συνομίλησε με τρεις απόφοιτους μαθητές που ολοκλήρωσαν το τελευταίο έτος διαμονής τους στο «Σπίτι της Μαρίας» και ανοίγουν τα φτερά τους για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, καθώς και με το γενικό διευθυντή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Μιχάλη Μπελέγρη.
To «Σπίτι της Μαρίας» ιδρύθηκε το 2013 από τον καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκο, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας και φιλοξενεί αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων και στα οποία, εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία για την καλύτερη σχολική τους επίδοση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο «Σπίτι της Μαρίας» ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ανέφερε πως «η αγάπη της οικογένειας Τσάκου για τα Καρδάμυλα της Χίου, η αναγνώριση της προσφοράς του Λιβάνειου Λυκείου Καρδαμύλων στην ελληνική εμπορική ναυτιλία αλλά και το όραμα της αείμνηστης Μαρίας, δημιούργησαν το 2013 αυτή την πρότυπη μαθητική δομή που φιλοξενεί 20 παιδιά ετησίως από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Τα παιδιά μας φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο των Καρδαμύλων, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία των σχολείων και αποτρέποντας τον κίνδυνο υπολειτουργίας τους».
Παρουσιάζοντας μάλιστα στον τρόπο λειτουργίας του «Σπιτιού της Μαρίας» ο κ. Μπελέγρης ανέφερε πως «Διαβάζοντας κάποιος την ιστορία της Μαθητικής Στέγης πιθανά να σκεφθεί ότι πρόκειται για ένα οικοτροφείο παιδιών. Επισκεπτόμενος όμως κανείς τη Στέγη και γνωρίζοντας τα παιδιά μας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μία Μαθητική Δομή που αποτελεί το εισιτήριο των παιδιών για να πετύχουν τα όνειρα τους. Στο «Σπίτι της Μαρίας» τα παιδιά επιλέγουν το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν, χωρίς να επηρεάζονται από την δυναμική του Ομίλου στην ναυτιλία. Όπως όμως είναι φυσιολογικό, πολλά παιδιά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, επιλέγουν να έρθουν στα Καρδάμυλα, να φοιτήσουν στο Ναυτικό Λύκειο και να μείνουν στην μαθητική δομή. Εκεί έρχονται σε επαφή με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά όλων εμάς, έτσι όπως μας μεταλαμπαδεύτηκαν από την οικογένεια του καπτ. Παναγιώτη Τσάκου και υπηρετήθηκαν 50 χρόνια στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Το «Σπίτι της Μαρίας» ακολουθεί τα παιδιά του από την ημέρα που εισέρχονται σε αυτό μέχρι και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τα παραδίδει στην κοινωνία μας έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους. Για όσους έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Καρδάμυλα της Χίου και να αφουγκραστούν την αύρα αυτού του ναυτότοπου, το “Σπίτι της Μαρίας” θα είναι πάντα ανοιχτό και τα παιδιά μας εκεί για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες μας. Η πρόσκληση είναι ανοικτή και απευθύνεται σε όλους».
Α.Παπαναστασόπουλος: Ονομάζομαι Αλέξανδρος Παπαναστασόπουλος. Κατάγομαι από τον Πύργο Ηλείας. Φέτος πέρασα στην ΑΕΝ Μηχανικών. Ήθελα πολύ να μπω στη συγκεκριμένη Σχολή.
Σ. Σαρρής: Το όνομα μου είναι Σώζων Σαρρής. Κατάγομαι από την Αθήνα, αλλά τα τελευταία χρόνια ζω στη Χίο. Πέρασα στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Στην αρχή το ναυτικό επάγγελμα δεν το γνώριζα και δεν μου τραβούσε τόσο το ενδιαφέρον, αλλά εδώ στη Στέγη, ανακάλυψα πως είναι καλύτερα να σταδιοδρομήσω ως αξιωματικός του Ε.Ν.
Α. Γιερντάνι: Είμαι ο Αλέξανδρος Γιερντάνι. Κατάγομαι από την Αλβανία, αλλά κατοικώ στη Χίο. Πέρασα πρώτος στη Σχολή Πλοιάρχων με προσπάθεια και πολύ διάβασμα.
Ποιά είναι τα σημαντικότερα εφόδια που πήρατε από τη Στέγη της Μαρίας;
Α.Παπαναστασόπουλος: Το σπίτι της Μαρίας μου έδωσε πολλά εφόδια, κυρίως πνευματικά και ηθικά. Μου προσέφερε τη δυνατότητα να κάνω φροντιστήρια αλλά και να γνωρίσω καλύτερα το επάγγελμα του ναυτικού, το οποίο δεν είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω στον Πύργο Ηλείας, παρότι ένας παππούς από το ένα σόι και ένας παππούς από το άλλο σοί μου ήταν ναυτικοί. Επίσης, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων στο Σπίτι της Μαρίας αναπτύξαμε κάποιες χρήσιμες δεξιότητες για τη ζωή μας.
Σ. Σαρρής: Εκτός από ότι με βοήθησε, πρακτικά, στην καλύτερη διαβίωση μου, μου έδωσε γνώσεις και με βοήθησε στο σχολείο. Στο Σπίτι της Μαρίας είχα ακόμη τη δυνατότητα να αναπτύξω νέες σχέσεις και να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους.
Α. Γιερντάνι: Το πιο σημαντικό που διδάχθηκα στη Στέγη είναι η προσπάθεια. Κάποτε δεν ήμουν τόσο της προσπάθειας. Εδώ έμαθα πως μόνο όταν προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ για τα πράγματα που θέλω θα γίνουν πραγματικότητα.
Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;
Α.Παπαναστασόπουλος: Δεύτερο με πρώτο Μηχανικό σε δεξαμενόπλοια ή σε αεράδικα, αυτό θα φανεί στη συνέχεια.
Σ. Σαρρής: Αφού ταξιδέψω σαν αξιωματικός Ε.Ν. θα ήθελα να ακολουθήσω αυτό που πάντα ήθελα. Να γίνω Σεφ.
Α. Γιερντάνι: Σε 10 χρόνια φαντάζομαι τον εαυτό μου αξιωματικό Ε.Ν. σε κάποιο δεξαμενόπλοιο, LNG ή LPG. Για τα υπόλοιπα θα δείξει.
Ποια είναι η δυσκολία του να ζει κανείς μακριά από το σπίτι του;
Α.Παπαναστασόπουλος: Όταν ζεις μακριά από το σπίτι σου, χάνεις κυρίως στιγμές – καλές και κακές. Αυτό που λέμε την καθημερινότητα. Από την άλλη, κερδίζεις εμπειρίες και εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος.
Σ. Σαρρής: Ζώντας μακριά από το σπίτι σου χάνεις το περιβάλλον το οποίο έζησες και στο οποίο μεγάλωσες όλη σου τη ζωή και έρχεσαι σε ένα ξένο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να προσαρμοστείς- και η προσαρμογή είναι πολλές φορές δύσκολη.
Αλέξανδρος Γιερντάνι: Η κυριότερη δυσκολία για μένα, κυρίως στην αρχή, ήταν η συμφιλίωση με τα Καρδάμυλα. Βέβαια θα συμβούλευα σίγουρα τα παιδιά να έρθουν και να μείνουν στη Στέγη της Μαρίας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως γιατί σου προσφέρεται η άνεση να διαβάσεις, κάτι που δεν προσφέρεται σε όλους στο σπίτι τους.
Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που έχετε διδαχθεί από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο;
Α.Παπαναστασόπουλος: Το γεγονός ότι ο καπετάνιος μας δείχνει καθημερινά την αγάπη και την εμπιστοσύνη του είναι πολύ σημαντικό. Έτσι και εμείς θα κάνουμε το ίδιο στο μέλλον, με κάθε δυνατό τρόπο. Τον ευχαριστούμε πολύ για το δώρο που προσέφερε σε εμάς και θα προσφέρει και στα επόμενα παιδιά.
Σ. Σαρρής: Από τον καπετάνιο διδάχθηκα πως ένας άνθρωπος, ανεξάρτητα από τα εφόδια που έχει διάθεσή του και στην οικονομική του κατάσταση μπορεί να ξεκινήσει από χαμηλά και να φτάσει σε κάτι τόσο μεγάλο, όσο ο καπετάν Παναγιώτης, με πολύ σκληρή δουλειά.
Αλέξανδρος Γιερντάνι: Από τον καπετάνιο έχω μάθει πολλά. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ο δυναμισμός και οι αξίες του. Ο καπετάν Παναγιώτης μας έχει προσφέρει πολλά πράγματα όπως φροντιστήρια και ενδιαίτηση.