Οι σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης της ναυτιλίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτιλιακές αγορές αποτέλεσαν το κύριο θέμα της επιμορφωτικής συνάντησης της Isalos.net με θέμα «Shipping Finance and Investment Strategies», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018.
Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Τim Childe, Head of International & Jersey Office της Quilter Cheviot, Λεωνίδας Βροντίσσης, Partner της General Credit Corporation, Σταύρος Γυφτάκης, CFO της Seanergy Maritime Holdings Corp., Χάρης Κοσμάτος, Head of Strategy & Business Development της Tsakos Energy Navigation Ltd. και Ράνια Χατζηπαναγιώτου, CFO της Arkas Hellas S.A. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιάννης Τριφύλλης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ εισαγωγική εισήγηση στη συνάντηση απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης, Πρόεδρος της INTERCARGO και Managing Director της Maran Dry Management Inc.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πλατσιδάκης σημείωσε ότι η πολιτική των τραπεζών για την χρηματοδότηση της ναυτιλίας έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία δέκα -τουλάχιστον- χρόνια, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η δανειοδότηση για μεγάλη μερίδα ναυτιλιακών εταιρειών. Ωστόσο, η φήμη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στους κόλπους της ναυτιλιακής τραπεζικής κοινότητας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, όπως σχολίασε ο κ. Πλατσιδάκης.
Ο κ. Childe πραγματοποίησε σύντομη αναδρομή της πιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο των κεντρικών τραπεζών για την αύξηση της ρευστότητας στις αγορές. Παράλληλα, εστιάστηκε στο Brexit και στο πως αναμένεται πως θα επηρεάσει, τόσο τις αγορές, όσο και το διεθνές εμπόριο σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι οποίες είναι ακόμα έκδηλες στις αγορές, αναφέρθηκε ο κ. Βροντίσσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Partner της General Credit Corporation τόνισε ότι η έλλειψη ρευστότητας καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι τράπεζες μειώνουν διαρκώς την έκθεσή τους στην ναυτιλία, αποτελούν τροχοπέδη, κυρίως για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Σύμφωνα με τον κ. Βροντίσση κάθε ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει διαρκώς να αναπτύσσεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Επιπλέον, ο κ. Βροντίσσης εστιάστηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο το πετρέλαιο, καθώς και στη διαμόρφωση των νέων, σημαντικών εμπορικών ροών.
O κ. Γυφτάκης παρατήρησε ότι η ελληνική ναυτιλία κατευθύνεται προς ένα νέο, corporate model ενώ εκτίμησε ότι οι παραδοσιακές εταιρείες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και έλλειψη διαφάνειας «ζουν τις τελευταίες μέρες δόξας τους». Αναφερόμενος στη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) ιδιαίτερα από την Κίνα, ο κ. Γυφτάκης σημείωσε ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και εκτίμησε ότι οι προοπτικές για την εν λόγω μορφή χρηματοδότησης είναι θετικές.
Η κα. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε στον σχηματισμό συμμαχιών στην αγορά των containerships, μέσω των οποίων επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, μειώνονται τα μεταβλητά κόστη και δημιουργείται αξία για τους μετόχους τους, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Η CFO της Arkas Hellas S.A. δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στη σημερινή εποχή, η επιβίωση για τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες διαχείρισης containerships δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Χ. Κοσμάτου ο οποίος εστιάστηκε στα χρηματοδοτικά μέσα με τα οποία μία ναυτιλιακή εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι παραδοσιακά οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές αποτελούν κύρια πηγή χρηματοδότησης, ενώ αναφερόμενος στην διαδικασία της δημόσιας εγγραφής μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, τόνισε ότι παρέχει απόλυτη διαφάνεια στους επενδυτές. Αναφερόμενος στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις σχολίασε ότι δημιουργούν νευρικότητα στις κεφαλαιαγορές αλλά και πληθώρα ευκαιριών, καθώς οι νέοι εμπορικοί δρόμοι που δημιουργούνται απαιτούν μεγάλης χωρητικότητας πλοία, με αποτέλεσμα πολλά δεξαμενόπλοια να οδηγούνται εκτός αγοράς.