Στην τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής Πλοιάρχων στην ΑΕΝ Κύμης, παραβρέθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και τον Α’ Υπαρχηγό Αντιναύαρχο ΛΣ, Θοδωρή Κλιάρη. Στην τελετή ήταν παρόντες η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας Ζωή Λιβανίου, ο Διοικητής της 4ης ΠΕΔΙΛΣ, Πλοίαρχος ΛΣ Εμμανουήλ Κανάλης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Αντιπλοίαρχος ΛΣ Θεοφάνης Μαρίνης, ο Διευθυντής Σπουδών Νίκος Πιτερός, υπηρεσιακοί παράγοντες, μαθητές της Σχολής και συγγενείς τους.
Κατά τον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους, ο κ. Κουβέλης είπε:
«Με μεγάλη μου χαρά αντικρίζω τα αυριανά στελέχη της Εμπορικής μας Ναυτιλίας. Εκείνες και εκείνους που θα κρατήσουν ψηλά την ελληνική σημαία σε όλες τις θάλασσες. Η χώρα μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακής επιτροπείας και λιτότητας, γυρίζει σελίδα. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα με ένα σωστό σχεδιασμό και συντονισμό να επιδιώξουμε την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας μας, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικά, περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο.
Η παρουσία μου εδώ, δεν έχει σε καμία περίπτωση τυπικό χαρακτήρα. Επιδιώκει να σας μεταφέρει την πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον τομέα της εκπαίδευσης των στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού, που για εμάς αποτελεί ένα σημαντικότατο μέγεθος στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας και των ευθυνών μας.
Είστε τα αυριανά στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού και για εμάς το επίπεδο της εκπαίδευσής σας αλλά και η διαρκής επιμόρφωση, αποτελεί την κορωνίδα για την ασφαλή και επιτυχημένη ναυσιπλοΐα. Αυτή η εκπαίδευση και η επιμόρφωση πρέπει να έχει δημοκρατικό και ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο. Δεν αρκεί κανείς να αριστεύσει τελειώνοντας τις σπουδές σας στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού. Η αριστεία για εμάς, κρίνεται και καθορίζεται, στην εξέλιξή σας και μέσα στη δρώσα ναυσιπλοΐα.
Η ναυτιλία μας συμμετέχει σημαντικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας. Η εκπαίδευση και η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών του Εμπορικού μας Ναυτικού, επαναλαμβάνω ότι αποτελεί για εμάς τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα αλλά και για την ανάπτυξη της ναυτιλίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, οι Έλληνες ναυτικοί, θεωρούνται οι πλέον καταρτισμένοι και οι πλέον έμπειροι. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα έντεκα Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, από τις οποίες αποφοιτούν άρτια εκπαιδευμένοι αξιωματικοί, πλοίαρχοι και μηχανικοί. Το σύνολο των σπουδαστών σε όλες τις σχολές ανέρχεται σε περίπου 4.900. Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Σε ένα μικρό νησί, με τεράστια όμως ναυτική παράδοση. Η επιλογή μας για τη δημιουργία Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην περιφέρεια έχει μεταξύ των άλλων και στόχο την ενίσχυση της περιφέρειας της χώρας μας.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2015 σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, το 80 % των εκπαιδευτικών στις παραγωγικές Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού, ήταν ωρομίσθιοι, με ό,τι μπορεί να σήμαινε αυτό για το περιεχόμενο των σπουδών αλλά και για την οργάνωση των μαθημάτων.
Μέσα σε αυτά τα περίπου τέσσερα χρόνια, προχωρήσαμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με περιορισμένες τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά συνέπεια, σε περισσότερες από 30 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.
Προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την πρόσληψη 70 θέσεων μονίμου προσωπικού στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και αναμένουμε εντός των ημερών τη σχετική έγκριση. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς η επιλογή τους έγινε κατόπιν εισηγήσεων των εκπαιδευτικών συμβουλίων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με βάση τις απαιτούμενες ειδικότητες και βαθμίδες.
Είναι παράλληλα συνειδητή μας επιλογή να προχωρήσουμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να εκσυγχρονισθούν ο εσωτερικός κανονισμός και ο κανονισμός σπουδών. Το υπάρχον πλαίσιο που λειτουργεί από το 2000, δημιουργεί δυσλειτουργίες και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες τόσο των σπουδαστών όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Για το λόγο αυτό σε νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η αλλαγή τόσο του κανονισμού σπουδών όσο και του εσωτερικού κανονισμού καθώς και η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Μακεδονίας. Είμαστε παράλληλα ανοικτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του περιεχομένου των σπουδών και στην βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και για τους σπουδαστές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.
Απευθύνομαι σε σπουδαστές οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα είναι πλοίαρχοι, μέσα στο δύσκολο πολλές φορές τοπίο της θάλασσας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μετά από οκτώ σκληρά χρόνια λιτότητας που έθεσαν στο περιθώριο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και τραυμάτισαν σοβαρά την οικονομία και τις κρατικές δομές, γυρίζουμε σελίδα.
Προχωράμε στην ανάπτυξη, που οφείλει και θα έχει προοδευτικό περιεχόμενο και δίκαιο πρόσημο. Γιατί η ανάπτυξη πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του.
Σας εύχομαι κάθε καλό. Καλή εκπαίδευση.»