Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί αποτέλεσαν το κύριο θέμα της επιμορφωτικής συνάντησης που συνδιοργάνωσαν η Isalos.net και η HELMEPA. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, είχε θέμα «Περιβάλλον και Ναυτιλία: Δημιουργικοί προβληματισμοί για ένα βιώσιμο μέλλον».
Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν οι κ.κ Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, Κωνσταντίνος Μαούνης, Technical Director της Polembros Shipping και Πάνος Κουρκουντής, Technical Director της Sea Traders SA. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd. και Μέλος του Δ.Σ. της HELMEPA.
Κατά την εναρκτήρια παρουσίασή της, η κα. Πρεκεζέ αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών, στο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» των πλοίων καθώς και στην βαρύνουσας σημασίας συμβολή της HELMEPA από το 1982 έως σήμερα στην καλλιέργεια πνεύματος περιβαλλοντικής συνείδησης, η οποία συμπληρώνει τους νόμους και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά την κα. Πρεκεζέ, «στην επιτυχία των κανονισμών και νομοθετικών απαιτήσεων, μεγάλη είναι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα». Παράλληλα η κα. Πρεκεζέ σημείωσε ότι στις μέρες μας τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι αρκετά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς νέοι κανονισμοί, των οποίων τα αποτελέσματα πάντα θα είναι αμφίβολα και τόνισε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνεχεία ο κ. Μαούνης παρουσίασε εν συντομία την πληθώρα περιβαλλοντικών κανονισμών που διέπουν σήμερα την ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως είναι η Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του θαλάσσιου έρματος, ο κανονισμός του ΙΜΟ για τις εκπομπές ρύπων θείου από τα πλοία 0,5% από το 2020 και η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ (HKC) για την ανακύκλωση των πλοίων. Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των κανονισμών αυτών, ο κ. Μαούνης ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τον άνθρωπο αλλά και τα ίδια τα «εργαλεία» και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση του BWMS έως τώρα κρίνονται απογοητευτικά. Ο Technical Director της Polembros Shipping, ανέφερε τέλος ότι υπάρχει η τάση να αυξάνεται το προσωπικό στα γραφεία λόγω επαυξημένης γραφειοκρατίας που συνδέεται με τους ολοένα και καινούργιους κανονισμούς.
Ο κ. Κουρκουντής παρουσίασε τις βασικές προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών τόσο για το πλοίο όσο και για το γραφείο. Περαιτέρω, ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη ναυτιλία και πρόσθεσε ότι η MARPOL έφερε μεγάλη αλλαγή. Κατά τον κ. Κουρκουντή «το slow speed αν εφαρμοστεί είναι κάτι ευεργετικό» καθώς θα μπορούσε να μειώσει άμεσα τις αέριες εκπομπές θείου κατά 50%. Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό να δούμε αξιωματικούς περιβάλλοντος και στα εμπορικά πλοία τα επόμενα έτη, ο κ. Κουρκουντής ανέφερε ότι καθώς υπάρχει η τάση μείωσης του προσωπικού εν πλω, κάποιος από τα υφιστάμενα πληρώματα θα αναλάβει τον ρόλο αυτό.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι όλοι αυτοί οι κανονισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται σε λιμάνια, διυλιστήρια και όχι στα πλοία ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τα μέτρα για την μείωση των εκπομπών CO2, ιδιαίτερα καθώς αυξάνεται η ανάγκη για την μεταφορά εμπορευμάτων από τα πλοία. Τέλος σημείωσε ότι το LNG δεν αποτελεί λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη ενώ το υδρογόνο είναι δύσκολο στην διαχείρισή του.