Της Λασκαρίνας Καρασταμάτη, Προέδρου της Eletson Holdings Inc.
Το 2018, αλλά και αρκετές προηγούμενες χρονιές, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ήταν πολύ δύσκολες για τη ναυτιλία, ελληνική και διεθνή. Θέλω όμως να ελπίζω ότι η παρατεταμένη κρίση στους ναύλους ξηρού και υγρού φορτίου βαίνει προς το τέλος της. Σε αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσουν οι μειωμένες παραγγελίες, αλλά και ο διπλασιασμός του scrapping του 2018. Βεβαίως είναι και πολλοί άλλοι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά, με κυριότερο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία όμως δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά είναι η διεθνής γεωπολιτική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι οι πρόσφατες κυρώσεις κατά του Ιράν δεν θα είναι ικανές να επηρεάσουν τους ναύλους των δεξαμενόπλοιων, δεδομένου ότι οι πιέσεις της Αμερικής, κυρίως προς τη Σαουδική Αραβία, για φτηνό αργό έχουν ήδη οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει τη μείωση λόγω των κυρώσεων.
Σημαντικότατος παράγοντας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας θα παραμένει πάντα η χρηματοδότηση, που τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τη διεθνή κρίση, παραμένει προβληματική. Η μείωση του αριθμού των τραπεζών λόγω εξόδου τους από τη χρηματοδότηση του κλάδου, αποτέλεσμα των σημαντικών ζημιών που έχουν υποστεί, μαζί με την αυστηροποίηση των κριτηρίων χρηματοδότησης, έχει πλήξει ιδιαίτερα τις μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Η εμφάνιση τα τελευταία χρόνια των κινεζικών τραπεζών και leasing companies εν μέρει μόνο έχει καλύψει το κενό, ενώ η αγορά ομολόγων και η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχουν κλείσει τις πόρτες τους στη ναυτιλία, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Θα ήθελα να κλείσω τις σκέψεις μου μοιραζόμενη μαζί σας ένα βαθύ μου «πιστεύω». Ο ανθρώπινος παράγοντας υπήρξε ανέκαθεν το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική ναυτιλιακή επιχείρηση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το ναυτικό επάγγελμα και τα πλεονεκτήματα αυτού πρέπει να γίνουν γνωστά στους νέους μέσα από τα μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού κατά τη διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα κατά πόσο οι καθηγητές του τομέα θα έχουν την ανάλογη γνώση για τη σωστή ενημέρωση των νέων μαθητών. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι καθηγητές θα πρέπει να λάβουν την απαραίτητη επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων από ναυτιλιακούς φορείς.
Η περαιτέρω συνεργασία κράτους, ναυτιλιακών φορέων και πλοιοκτητών θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Απόσπασμα από τo άρθρο της Λασκαρίνας Καρασταμάτη, Προέδρου της Eletson Holdings Inc. με τίτλο «Το ναυτικό επάγγελμα και τα πλεονεκτήματα αυτού πρέπει να γίνουν γνωστά στους νέους», Ναυτικά Χρονικά, Ιανουάριος 2019, σ. 62