«Διαχρονικά η εκπαίδευση αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, δίχως ωστόσο να την αντιμετωπίζει κανείς κατάματα» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Greek Shipping Summit».
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε στην σχέση συνεργασίας με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις αγκυλώσεις που παρουσιάζονται στις μεταρρυθμίσεις και στις πρωτοβουλίες που αφορούν τη ναυτική εκπαίδευση. «Για αυτόν άλλωστε το λόγο» σημείωσε ο κ. Βενιάμης «συρρικνώνεται διαρκώς ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στις ΑΕΝ. Θυμάμαι παλαιότερα στις ΑΕΝ έμπαιναν σε ετήσια βάση 5.000 σπουδαστές. Με τις ίδιες ακριβώς υποδομές, ο αριθμός αυτός σήμερα έχει πέσει στους 1.200, πολλές εκ των οποίων γυναίκες, στις οποίες παρατηρείται πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπει τελικά το ναυτικό επάγγελμα».
Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε, επίσης, και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ναυτικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στερείται πόρων και για αυτό το ποσοστό που αναλογεί στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το έχουμε παραχωρήσει στο υπουργείο, ενώ συχνά συνεισφέρουμε στην αναβάθμιση και συντήρηση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας».
Επιπλέον, παρ’ ότι ο κ Βενιάμης τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιπαράθεσης με οποιαδήποτε κυβέρνηση ως προς το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης, σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε και η οποία αφορούσε την ποιότητα της συνεργασίας που είχε η ΕΕΕ με τη σημερινή κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών σχολίασε πως: «πριν δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση εγκαινίασε το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας, το οποίο είχε δημιουργηθεί με κονδύλια της ΕΕΕ. Ωστόσο, λόγω αγκυλώσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανενός είδους εξέλιξη ως προς τη λειτουργία του ΚΕΣΕΝ. Υπάρχει, μάλιστα, σήμερα διοικητής στο ΚΕΣΕΝ, δίχως να υπάρχουν καθηγητές». Και ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι χαρακτηριστικά ότι: «πρέπει να μπορεί κάποιος στο τέλος να ολοκληρώσει τη δουλειά και αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα».
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εστίασε ιδιαιτέρως στην διαχρονικότητα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ανασύροντας ένα ενδιαφέρον παράδειγμα από το παρελθόν. «Ας μην ξεχνάμε πως χάσαμε το απίστευτο οικόπεδο με τις εγκαταστάσεις στο Βόλο», σημείωσε ο κ. Βενιάμης, «το οποίο προορίζονταν για Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Θυμάμαι, μάλιστα, πως υπήρχαν συζητήσεις για να στεγαστεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο η ναυτική σχολή του Southampton. Πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να επανέλθει το οικόπεδο στο υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς διαθέτει ήδη κτηριακές εγκαταστάσεις και προβλήτες».
Τέλος, σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στον κ. Βενιάμη αναφορικά με το αν η ΕΕΕ θα επαναφέρει το ζήτημα ναυτολόγησης Ελλήνων ως κατώτερα πληρώματα και στη νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Βενιάμης έθιξε το ζήτημα του συνδικαλισμού. «Παραμένουμε εγκλωβισμένοι στις αγκυλώσεις των συνδικαλιστών. Γιατί να στερήσουμε από κάποιο παιδί να εργαστεί στη ναυτιλία με τους μισθούς της ITF που πληρώνονται διεθνώς; Αν ναυτολογηθούν 30.000 νέοι σε ελληνικών συμφερόντων πλοία, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για το ΝΑΤ».