Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα πλοία από τις επιθέσεις πειρατείας στο αγκυροβόλιο της Ντουάλα, η κυβέρνηση του Καμερούν αποφάσισε να παράσχει ομάδες ένοπλων φρουρών χωρίς χρέωση στη διαχειρίστρια εταιρεία, οι οποίες θα παραμένουν επί του πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο αγκυροβόλιο.
Η επίδραση της πειρατείας στο πλήρωμα και στην ασφάλειά του αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθιστώντας τη διέλευση των υδάτινων διαδρόμων της Δυτικής Αφρικής ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IBM (IBM Piracy Reporting Centre), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, το 73% όλων των απαγωγών στη θάλασσα –και το 92% των ομήρων– πραγματοποιήθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας. Ενώ οι αναφορές προηγούμενων ετών έδειξαν ότι οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν εκτός των υδάτων του Καμερούν, το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IBM έχει καταγράψει μέχρι στιγμής, για το 2019, τρεις περιπτώσεις πειρατείας στο αγκυροβόλιο της Nτουάλα.
Η ακόλουθη ανακοίνωση έγινε από την αρχή λιμένα της Ντουάλα στις 22 Αυγούστου 2019: «Οι διαχειριστές και οι ναυτιλιακοί πράκτορες πλοίων που καταπλέουν στον λιμένα της Ντουάλα ενημερώνονται ότι, για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πλοίων, αποφασίστηκε σε κάθε πλοίο που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο στο Base Buoy (B9) να παρασχεθεί ένοπλη ομάδα ασφαλείας για την προστασία του. Η ομάδα θα παραμείνει επί του πλοίου καθ’ όλη την παραμονή του στο αγκυροβόλιο και θα απομακρυνθεί με την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι. Αυτή η παροχή δεν θα συνεπάγεται επιπλέον χρέωση για τον πλοιοκτήτη και θα διεξαχθεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα».
Η νέα ρύθμιση θα μειώσει τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν, εφόσον η παρουσία οπλισμένων φρουρών επί του πλοίου έπρεπε να εγκριθεί από το Υπουργείο Άμυνας και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τα πλοία που ζητούσαν την παρουσία ένοπλων φρουρών ήταν υποχρεωμένα να εξουσιοδοτούν τον πράκτορά τους να φέρνει σε πέρας τις διατυπώσεις και τελικά σπάνια είχαν τον χρόνο να ολοκληρώσουν την αίτηση.
Βέβαια, η παρουσία των φρουρών στο πλοίο προϋποθέτει συνεργασία με την ομάδα ασφαλείας αυτού και συμμόρφωση με τις εντολές του πλοιάρχου, για να θεωρηθεί επιτυχημένη η επιλογή. Και αν υποθέσουμε ότι με την πολιτική αυτή του Καμερούν περιοριστεί το φαινόμενο της πειρατείας στο αγκυροβόλιο της Ντουάλα, τι γίνεται με την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Γουινέας; Πώς προστατεύονται πραγματικά οι ναυτικοί;
Πολλά γράφονται για εκτίμηση και ανάληψη κινδύνου, για υψηλό βαθμό επαγρύπνησης, και όλα καλά αν δεν υπάρξει επίθεση. Αν όμως υπάρξει επίθεση από επαγγελματίες μισθοφόρους, ακόμα και αν αποτραπεί η επιβίβαση στο πλοίο, η ψυχολογία των ναυτικών δεν θα είναι στο ζενίθ της. Οι ναυτικοί είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της θάλασσας και, παρά το γεγονός ότι η πειρατεία νομικά θεωρείται ένας από αυτούς, σήμερα δεν νοείται οι ναυτικοί να βιώνουν καταστάσεις που βίωναν οι συνάδελφοί τους τέσσερις αιώνες πριν – αν και τότε τα εμπορικά έφεραν βαρύ οπλισμό για την προστασία τους.
Συνεπώς, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κράτη που ευαγγελίζονται ότι είναι κυρίαρχα, όπως το Καμερούν για παράδειγμα, που έστω και αργά ανέλαβε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση των ένοπλων ομάδων, των οποίων η αποτελεσματικότητα μένει να αξιολογηθεί.
Απόσπασμα από το άρθρο του καπτ. Γέωργιου Γεωργούλη με τίτλο «Αύξηση του κινδύνου πειρατείας στο αγκυροβόλιο Ντουάλα στο Καμερούν», Ναυτικά Χρονικά, Οκτώβριος 2019
Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ