Του Δρος Νίκου Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Client Relations and General Office Manager της StormGeo Greece A.S.
Ιδιαίτερα δραστήρια αναμένεται να είναι φέτος η περίοδος των τροπικών κυκλώνων στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του κέντρου κλιματικών προβλέψεων (Climate Prediction Center) της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ), που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020. Έτσι, η πιθανότητα να είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή η εμφάνιση τροπικών συστημάτων είναι 60%, η πιθανότητα να κινηθεί στις κλιματικές τιμές 30% και κάτω από τις κλιματικές τιμές μόλις 10%. Οι πιθανότητες αυτές ισχύουν για την επίσημη Hurricane Season, που ορίζεται από τη ΝΟΑΑ ως το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις προβλέψεις, φέτος αναμένονται 13-19 τροπικές καταιγίδες (tropical storms), που θα τους αποδοθεί ονομασία, με ανέμους στο εσωτερικό τους πάνω από 34 κόμβους, με 6 έως 10 από αυτές να εξελίσσονται σε τροπικούς κυκλώνες (hurricanes), με ένταση ανέμων άνω των 64 κόμβων, ενώ 3 έως 6 αναμένεται να είναι Major Hurricanes, που σημαίνει ότι η μέγιστη ένταση των ανέμων θα ξεπερνά στο εσωτερικό τους τους 96 κόμβους. Η ΝΟΑΑ παρέχει αυτά τα ποσοστά με πιθανότητα επιτυχίας 70%.
H μεγάλη πιθανότητα για δραστηριότητα πάνω από τα φυσιολογικά στον Ατλαντικό φέτος οφείλεται στον συνδυασμό πολλών κλιματικών παραγόντων. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, τη φετινή το φαινόμενο El Ninio, το οποίο δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στη δημιουργία τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό, αναμένεται να είναι εξασθενημένο. Επίσης, οι θερμότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην ισημερινή ζώνη του Ατλαντικού Ωκεανού και στην Καραϊβική Θάλασσα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατακόρυφη διάτμηση του ανέμου και τον ενισχυμένο μουσώνα της Δυτικής Αφρικής, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα για μια έντονη περίοδο.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η λίστα με τα ονόματα που θα αποδοθούν φέτος στα τροπικά συστήματα που θα δημιουργηθούν. Το όνομα Arthur έχει σβηστεί από τη λίστα, καθώς άνοιξε πρόωρα την αυλαία της φετινής περιόδου αυτή την εβδομάδα ως τροπική καταιγίδα.
Με αφορμή λοιπόν τις παραπάνω δυσοίωνες προβλέψεις, εάν ταξιδεύετε στον Ατλαντικό Ωκεανό, μη λησμονήσετε να λαμβάνετε τα επίσημα advisories μέσω email την ώρα ακριβώς που εκδίδονται από τη ΝΟΑΑ, ακολουθώντας τις απλές οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Επίσης, στο άρθρο που έχω γράψει εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα καλύτερα apps που αφορούν τους τροπικούς κυκλώνες. Επιπλέον μην ξεχνάτε ποτέ να κρατάτε την απόσταση ασφαλείας από μια τροπική καταιγίδα ή έναν τροπικό κυκλώνα.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ