H Asian Development Bank (ADB) κάνει έκκληση προκειμένου η Ασία να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας νέας και βιώσιμης «γαλάζιας οικονομίας». Αναφέρει μάλιστα ότι, για τη διατήρηση του πλανήτη, είναι απαραίτητο η ήπειρος να στραφεί στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και να προωθήσει τη μετάβαση από την «οικονομία των ωκεανών», μέσω της οποίας διαδραματίζεται η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, στη «γαλάζια οικονομία». Η ADB προτείνει παράλληλα οικονομικές πρωτοβουλίες που θα συντελέσουν στη μετάβαση αυτή.
Κατά την ADB, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της τρέχουσας «οικονομίας των ωκεανών» που βασίζεται σε καταστροφικές πρακτικές αλιείας και ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αντ’ αυτού, πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα «γαλάζια οικονομία», η οποία ορίζεται από την τράπεζα ως η βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων για οικονομική ανάπτυξη. Χαρακτηρίζεται από μια ισορροπία μεταξύ της διαβίωσης του ανθρώπου και της υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία-Ειρηνικό ‒ιδιαίτερα φτωχότερα έθνη και κοινωνίες με πλούσια ακτογραμμή‒ εξαρτώνται από τα θαλάσσια οικοσυστήματα για τα εισοδήματά τους. Η ADB προβαίνει στην έκκληση αυτή δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης, της καταστροφικής αλιείας και της ταχείας αστικοποίησης των παράκτιων περιοχών, συνιστώσες οι οποίες όλες απειλούν την παραγωγικότητα των ωκεανών μας ολοένα και περισσότερο.
Σύμφωνα με την έκθεση της ADB για τους ωκεανούς για το 2019, πάνω από το 60% των 8 εκατ. τόνων πλαστικών απορριμμάτων ωκεανού προέρχεται από την Ασία, ενώ η συμβολή της ηπείρου είναι σημαντική στους τοξικούς ρύπους από τη γεωργία και στα μη επεξεργασμένα λύματα. Στο μεταξύ, η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες και οξίνιση, και η λήψη άμεσης δράσης είναι αναγκαία προκειμένου να μην απειληθούν με εξαφάνιση το 90% των κοραλλιογενών υφάλων και τα αποθέματα ψαριών μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Για τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη «γαλάζια οικονομία», η ΑDB ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα ύψους $5 εκατ. για τα επόμενα πέντε έτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται «γαλάζια ομόλογα» για την ενίσχυση των επενδύσεων προς τον περιορισμό της ρύπανσης των ακτογραμμών. Επενδύσεις ακόμη σε πράσινα λιμάνια και θαλάσσιες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και προς την ενίσχυση της απασχόληση των τοπικών κοινωνιών βρίσκονται επίσης στα σχέδια της τράπεζας.
Σε ανακοίνωσή της, η ADB σημειώνει ότι το σχέδιο δράσης είναι προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του στόχου 14 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η ADB είχε συγκροτήσει μια πλατφόρμα venture για την επένδυση σε start-ups, που στόχο έχουν την προστασία των ωκεανών.
Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “Η αναγκαιότητα στροφής προς τη γαλάζια οικονομία” δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών σελ. 84-86. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.
Φωτό: Deakin University/ΑΠΕ-ΜΠΕ