Του Σπύρου Κορώνη
Στον 21ο αιώνα, τον οποίο και διανύουμε, η εξέλιξη της τεχνολογίας, και ειδικότερα του κυβερνοχώρου, είναι από τις εφευρέσεις που έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας.
Τι γίνεται όμως στις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών ή ηπείρων; Στο βιβλίο της με τίτλο The Undersea Network, η Nicole Starosielski αναφέρει το εξής: «Νομίζω ότι θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι υπάρχουν μόλις 200 συστήματα που μεταφέρουν το σύνολο της κίνησης του διαδικτύου στον ωκεανό και είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένα σε πολύ λίγες περιοχές».
Σήμερα, το 98% της διεθνούς κίνησης του διαδικτύου μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο με υποθαλάσσια καλώδια. Ένα τεράστιο υποβρύχιο δίκτυο καλωδίων που διασχίζει τον ωκεανό καθιστά δυνατή την αναζήτηση, την κοινή χρήση, την αποστολή και τη λήψη πληροφοριών σε όλο τον κόσμο με την ταχύτητα του φωτός.
Στην σημερινή εποχή, καθώς ο τρόπος που εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, πληροφορούμαστε γίνεται όλο και πιο ψηφιακός και η αξιόπιστη συνδεσιμότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ, η καινοτόμος εταιρεία Google δεν θα μπορούσε να μην έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα υποθαλάσσια δίκτυα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει τρία υποθαλάσσια καλώδια: το «Curie», που συνδέει τη Χιλή με το Λος Άντζελες, το «Dunant», που συνδέει τη Γαλλία με τις ΗΠΑ, και το «Equiano», το οποίο ενώνει την Ευρώπη με την Αφρική.
Παράλληλα, η Google κατασκευάζει άλλο ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο θα ενώνει το Μπιλμπάο της Ισπανίας με τη Νέα Υόρκη και το Bude στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το «Grace Hopper», το οποίο είναι και το όνομα του καλωδίου, είναι το τέταρτο πλήρως εξοπλισμένο καλώδιο και θα προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία και ταχύτητα συλλογής και λήψης δεδομένων, ενώ θα αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό υποθαλάσσιο καλώδιο προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το καλώδιο θα διαθέτει 16 ζεύγη ινών. Ωστόσο, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη δικτύωση τόσο ξεχωριστή είναι η νέα τεχνική μεταγωγής κυκλώματος που ανέπτυξε η Google σε συνεργασία με τη SubCom. Αυτό το νέο σύστημα έχει ως στόχο να παρέχει καλύτερη αξιοπιστία σύνδεσης και να επιτρέπει τη μετάδοση του δικτύου ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Πέρα από τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες της Google, ο τεχνολογικός κολοσσός είναι ενεργό μέλος πολλών κοινοπραξιών που αφορούν τα υποθαλάσσια καλώδια ανά τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, η Google έχει ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή και τη συνδρομή της σε 15 projects υποθαλάσσιων καλωδίων, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα δραστηριοποιηθεί και στην ανάπτυξη του δικτύου Blue Raman Cable, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την ίδια.
Η προσπάθεια αυτή της Google μας κάνει να ανυπομονούμε για την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας και σε άλλα συστήματα στο μέλλον. Η ομάδα της Google, η οποία ασχολείται με το καλώδιο «Grace Hopper», αναφέρει πως είναι ενθουσιασμένη που τιμά την κληρονομιά της Grace Hopper, επενδύοντας στο μέλλον των διατλαντικών επικοινωνιών με ένα καλώδιο οπτικών ινών τελευταίας τεχνολογίας. Ως γνωστόν, η Grace Hopper ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εισέβαλαν στον κλάδο της επιστήμης των υπολογιστών, η οποία έγινε γνωστή από την εφεύρεσή της στο κομμάτι των συνδέσμων (links) και τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη του COBOL, που αποτελεί μια πρώιμη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “Το νέο υποθαλάσσιο διαδικτυακό καλώδιο της Google” δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 των Ναυτικών Χρονικών. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.