Στην ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο «Safety First: Lessons Learned during 2020» που μεταδόθηκε ζωντανά την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συμμετείχαν έμπειρα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ναυτιλιακός κλάδος την περίοδο της πανδημίας και η ασφάλεια ως προτεραιότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Τη συζήτηση οργάνωσαν οι επιμορφωτικές πρωτοβουλίες για τους νέους Isalos.net και Real Time Graduates.
Οι εισηγητές της ημερίδας εκπροσωπούσαν ένα ευρύ φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας:
Η κ. Maja Markovčić Kostelac, Executive Director της EMSA μίλησε για πρώτη φορά μέσω τηλεσυνεδρίασης με το ελληνικό κοινό ενώ οι κ.κ. Ανδρέας Χατζηπέτρου, Managing Director της Columbia Shipmanagement, Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Real Time Graduates και Director της Laskaridis Shipping, Μιλένα Παππά, Commercial Director της Star Bulk Carriers Corp και Σπυρίδων Ταράσης, General Manager της Olympic Vision Maritime Company Inc & Vice-Chairman της INTERCARGO παρουσίασαν τις θέσεις του ελληνικού εφοπλισμού. Ο καθηγητής Ναυτικού Δικαίου και Πολιτικής στο World Maritime University, δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, εστιάστηκε σε νομικά ζητήματα που προέκυψαν την τρέχουσα περίοδο.
Συντονίστρια ήταν η κυρία Paillette Παλαιολόγου, Vice President Marine & Offshore Division, HBSA Zone του Bureau Veritas
Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στα εξής ζητήματα:
Οι προκλήσεις της ναυτιλίας στην πανδημία
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι καθυστερήσεις στις αλλαγές πληρωμάτων οδήγησαν στον αποκλεισμό τους, χωρίς να τους δίδεται από τα κράτη η δυνατότητα επαναπατρισμού. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ήταν σοβαρές, καθώς τα πληρώματα αφενός δεν είχαν πρόσβαση σε βασικά αγαθά (νερό, φαγητό) και αφετέρου επιβαρύνθηκε η ψυχολογική κατάστασή τους αφού βρέθηκαν μακριά από τους οικείους τους. Χαρακτηριστικά, στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι σε πολλά πληρώματα δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων ανά τον κόσμο. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες υποστήριξαν ψυχολογικά τους ναυτικούς τους σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, δίνοντας τους πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να βρίσκονται σε επικοινωνία τόσο με τα στελέχη των εταιρειών όσο και με τα συγγενικά τους πρόσωπα. Πολλοί συμμετέχοντες στο webinar εξέφρασαν την άποψη ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ναυτικοί να προσδιοριστούν ως key workers όπως έγινε και με τους εργαζομένους άλλων κλάδων (π.χ. φιλοξενίας).
Επίσης, αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στο θέμα της απουσίας ενός συγκεκριμένου διεθνούς νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των αλλαγών πληρωμάτων. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι αρκετά κράτη, λόγω των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, συχνά λησμονούν τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας αλλά και των ναυτικών.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ίσως αποτύχει να επικοινωνήσουν και να διαδώσουν στην κοινωνία τον τεράστιο ρόλο της ναυτιλίας στον κόσμο. Ως απόρροια, τα κράτη ίσως αδιαφορούν για τη σημασία της ναυτιλίας και δεν προβαίνουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποστηρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου και κυρίως των εργαζομένων στη θάλασσα. Τέλος αναφέρθηκαν και στις προκλήσεις της βιομηχανίας σε όρους ασφάλειας για το 2021 με την κ.Markovčić Kostelac να επισημαίνει ότι τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες θα αντανακλώνται οι συνθήκες του 2020, ωστόσο φάνηκε αισιόδοξη ότι η ναυτιλία θα έχει και περισσότερες επιλογές αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.
Εκπαίδευση ναυτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών εξήγησαν ότι με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών όπως εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), ναυτικοί και στελέχη μπορούν να αναπροσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της πανδημίας. Επίσης, τονίστηκε ότι οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες έχουν προσαρμοστεί πλέον πλήρως στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που προέκυψαν από την πανδημία.
Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ
Διοργανωτές:
Υπό την Αιγίδα:
Χορηγοί Webinar: