Με αφορμή την πρόσφατη είδηση της απελευθέρωσης των τριών Ελλήνων ναυτικών από πειρατές στη Νιγηρία, οι οποίοι κρατούνταν περισσότερο από δύο εβδομάδες σε ομηρία, εξετάζουμε το φαινόμενο των απαγωγών στη θάλασσα.
Ο Κόλπος της Δυτικής Αφρικής και η ακτογραμμή που εκτείνεται από τη Σενεγάλη έως την Ανγκόλα αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο επικίνδυνη περιοχή όπου ταξιδεύουν οι ναυτικοί, καθώς εκεί παρατηρείται το 95% των απαγωγών.
Οι οργανωμένες πειρατικές ομάδες που ενεργούν στη συγκεκριμένη περιοχή εστιάζουν στην απαγωγή των πληρωμάτων των παραπλεόντων πλοίων, μιας σχετικά σύντομης και ευκολότερης επιχείρησης συγκριτικά με τη ληστεία του φορτίου και των καυσίμων, που απαιτεί περισσότερο χρόνο και συντονισμό.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το IMB (International Maritime Bureau) ανακοίνωσε πως το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση 40% στον αριθμό των απαγωγών στον Κόλπο της Δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με το IMB, περισσότεροι ναυτικοί απάγονται ανά επίθεση και οι απαγωγές αυτές λαμβάνουν χώρα σε ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτή.
Για την προστασία των ναυτικών, οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκδώσει τον BMP5 και τον BMP West Africa, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες για την καταπολέμηση της πειρατείας και την ενίσχυση της ασφαλούς πλοήγησης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πειρατικές επιθέσεις σε πλοία, μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.steamshipmutual.com/Downloads/Loss-Prevention/BMP%205.pdf
https://www.maritimeglobalsecurity.org/media/1047/bmp-wa-hi-res.pdf
Credits to Christos Petropoulos